Eveniment

Salariul mediu net a crescut in mai cu 23%. Bancherii si pilotii sunt la un pas de 1.000 euro

Salariul mediu net a crescut in mai cu 23%. Bancherii si pilotii sunt la un pas de 1.000 euro

Click pentru imaginea marita

08.07.2008, 20:03 17

Indicele castigului salarial real fata de luna mai a anului trecut a inregistrat o crestere de 13,7%. Fata de luna anterioara, salariul mediu net din mai a inregistrat o scadere de 2,7% in lei, evolutie explicata prin faptul ca in aprilie au fost acordate primele de Paste.
In ceea ce priveste salariul mediu brut, acesta a urcat la 1.704 lei (467 de euro), cu 322 de lei peste nivelul inregistrat in luna mai din 2007, respectiv cu 39 de euro mai mult.
Datele INS arata ca bancherii si pilotii continua sa fie cei mai bine platiti angajati din economie, cele doua categorii profesionale fiind singurele cu un salariu mediu net de peste 3.000 de lei. Astfel, angajatii bancilor au avut un venit mediu net de 3.636 de lei (996 de euro), in timp ce salariatii din transporturi aeriene au castigat 3.395 de lei (930 de euro).
Urmatorii clasati in topul celor mai mari salarii medii nete din mai se afla la o distanta de peste 300 de euro de ocupantii primelor doua pozitii.
Astfel, locul al treilea a revenit angajatilor din industria tutunului, cu un castig salarial mediu net de 2.499 de lei (685 de euro), in timp ce locul patru este ocupat de salariatii din sectorul extractiei de hidrocarburi si servicii anexe, cu 2.254 de lei (618 euro).
Locul al cincilea in clasamentul celor mai mari salarii din mai a revenit angajatilor din domeniul energetic care au avut un castig salarial mediu net de 2.228 de lei (610 euro). Industria prelucratoare continua sa ofere cele mai mici castiguri salariale, angajatii din domeniul prelucrarii lemnului si din industria textila fiind remunerati cu 697 de lei net (191 de euro), respectiv 705 lei (193 de euro).
In luna mai, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial fata de luna aprilie, ca urmare a acordarii de prime ocazionale, de Pasti, in luna precedenta si a realizarilor de productie mai mici.
Cele mai importante scaderi, cuprinse intre 20% si 23%, au fost consemnate in activitati din industria mijloacelor de transport rutier, transporturi pe apa, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari.
Au existat insa si angajati care au plecat acasa cu mai multi bani decat in aprilie in special datorita acordarii de prime (inclusiv prime de vacanta) si a realizarii de productii mai mari. Astfel, cele mai importante cresteri, de 14,9%, au fost consemnate in activitatile de posta si curierat, urmate de transporturile aeriene, cu 12,3%.
Majorari cuprinse intre 1% si 7% au fost inregistrate in activitati de fabricare a produselor din tutun, sanatate si asistenta sociala, industria metalurgica, fabricare a produselor din cauciuc si mase plastice, invatamant, tabacirea si finisarea pieilor, hoteluri si restaurante, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO