Eveniment

Salariul mediu net a crescut in octombrie pana la 327 de euro

07.12.2009, 23:08 19

Salariul mediu net a crescut in octombrie cu 3,6% fata deperioada similara a anului trecut, ajungand la 1.375 de lei (327 deeuro). Cresterea se datoreaza in principal premiilor ocazionale,primelor de vacanta, drepturilor in natura si ajutoarelor banestidin fondul de salarii si realizarilor de productii mai mari,potrivit datelor Statisticii.

De cele mai mari cresteri salariale au avut parte angajatii dinindustria tutunului in octombrie, care au beneficiat de majorarisalariale de pana la 10,2%.

"Ma mira aceasta crestere din octombrie, pentru ca in mod normalsalariile ar fi trebuit sa creasca numai pentru angajatii dinvanzari din companiile care ofera produse sezoniere si care ar fitrebuit sa primeasca bonusuri la final de sezon. Ma asteptam lacresteri salariale pentru angajatii care vand bere sau inghetata,si nu tutun, pentru ca acesta nu este un produs sezonier", explicaDaniela Necefor, managing partner la Total Business Solutions.

Fata de anul trecut insa, salariile nu au inregistrat o cresterereala, intrucat in octombrie rata inflatiei a avut o valoare de4,3%.

Cel mai bine platiti salariati in octombrie au fost angajatiidin transporturile aeriene, care au avut un salariu mediu net de3.282 de lei (781 de euro). La polul opus se afla angajatii dinhoteluri si restaurante, cu un castig salarial mediu de 769 de leinet (183 de euro).

Pe de alta parte, petrolistii sunt cei care au avut parte decele mai mari scaderi ale castigurilor salariale medii nete,cuprinse intre 11% si 25%, dupa ce in septembrie au detronatbancherii si pilotii in topul salariatilor cel mai bine platiti.Este posibil ca salariile medii nete sa creasca si in ultimele luniale anului, ca urmare a bonusurilor oferite de angajatori desarbatori.

"Din mai multe discutii cu angajatorii, am inteles ca se vor daprime de Craciun, dar diminuate. Desi aceste prime vor avea o tentasimbolica, ele se vor reflecta intr-o crestere a salariului mediunet pe economie la finele anului", spune Necefor.

Ea a mai precizat ca angajatorii nu vor da si prime si cel de-al13-lea salariu, ci vor opta numai pentru una din variante. Cel maiprobabil, cel de-al 13-lea salariu se va acorda numai acolo undeexista aceasta prevedere in contractele colective de munca.

Costul orar al fortei de munca a scazut lastat

Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (in functie denumarul zilelor lucratoare) a crescut in trimestrul al treilea cu8,01% fata de aceeasi perioada a anului anterior, potrivit datelorINS. Singura scadere fata de acelasi trimestru al anului anteriors-a inregistrat in administratia publica, unde costul orar alfortei de munca dupa numarul zilelor lucratoare s-a diminuat cu6,03%. Fata de trimestrul anterior din acest an, acest indicator acrescut mai mult in industria extractiva (13,1%), productia sifurnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aerconditionat (8,06%) si invatamant (7,16%). Tot raportat latrimestrul anterior, scaderi s-au inregistrat in intermedierifinanciare si asigurari (-9,66%), sanatate si asistenta sociala(-4,87%) si comert (-3,02%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO