Eveniment

Salariul mediu net in 2010: peste 450 de euro in tara si peste 600 de euro in Bucuresti

Salariul mediu net in 2010: peste 450 de euro in tara si peste 600 de euro in Bucuresti

Click pentru imaginea intreaga

25.07.2007, 17:50 251

Salariul mediu net va fi de 1.370 de lei (450 de euro, in conditiile unui curs de 3 lei pe euro) in 2010 si de 1.839 (peste 600 de euro) in Bucuresti, conform unui buletin regional publicat ieri de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Astfel, salariul mediu in Capitala va continua sa creasca mult mai rapid decat in restul tarii, ajungand la 414 euro anul acesta si la 613 euro in 2010. Desi anul acesta salariul bucurestenilor va creste usor sub media nationala (19%) in lei, de anii viitori acesta isi va relua ritmul peste restul tarii, arata prognoza regionala a CNP.
De altfel, toata economia merge mai rapid in Bucuresti, dupa cum o arata si datele statistice. Cresterea economica va fi anul acesta de 7,6% in Bucuresti-Ilfov, fata de 6,5% la nivel national. Regiunea Bucuresti Ilfov contribuie cu circa 20% la PIB, adica la valoarea economiei, mult mai mult fata de oricare dintre celelalte sapte regiuni. Cresterea salariala din anii viitori va fi sustinuta de avansul economic (PIB) mai rapid in Bucuresti decat in restul tarii, conform acelorasi date ale Comisiei de Prognoza. Acestea arata ca regiunea Bucuresti-Ilfov are deja o structura a economiei apropiata de statele occidentale dezvoltate: peste 60% din PIB-ul regiunii reprezinta servicii (fata de 50% la nivel national), constructiile reprezinta peste 7% (fata de 6%-7% la nivel national), industria aduce mai putin de 20% (fata de circa 24% la nivel national), iar agricultura, sub 1% (fata de 6%-7% la nivel national). De asemenea, serviciile vor depasi 65% din PIB-ul regiunii la nivelul anului 2010.
"Disparitatile regionale la orizontul anului 2010 se vor reduce usor, in anumite zone, fata de media nationala", a declarat pentru ZF Ion Ghizdeanu, presedintele CNP, referindu-se la principalele concluzii ale studiului.
Desi ierarhia regiunilor se va mentine, dupa criteriului nivelului de dezvoltare, "in cazul unor regiuni se constata o usoara imbunatatire a indicelui de disparitate", adica o reducere usoara a diferentelor de dezvoltare dintre regiunile tarii, concluzioneaza buletinul CNP.
PIB pe locuitor, indicator des folosit pentru a exprima dezvoltarea unei tari sau a unei regiuni, este dublu in Bucuresti, comparativ cu media nationala, tendinta ce se va pastra pana in 2010. Anul acesta, PIB pe locuitor in Bucuresti se apropie de 10.900 de euro (fata de 5.400 de euro la nivelul tarii), iar in 2010, in Bucuresti va fi de peste 15.900 de euro pe locuitor, fata de 7.900 de euro pe locuitor la nivel national.
Ca tendinte macroeconomice pe termen mediu, constructiile si serviciile vor continua sa creasca mai rapid decat restul sectoarelor economice, majorandu-si astfel aportul la PIB la nivel regional, dar si national.
Desi contribuie cu doar 20% la Produsul Intern Brut, regiunea Bucuresti-Ilfov aduce peste 70% din deficitul comercial (export-import) al tarii, reiese din datele CNP. Comparativ cu un deficit comercial de aproape 20 de miliarde de euro, prognozat pentru 2007 la nivel national, trei regiuni (Nord-Est, Sud-Est si Vest) au impreuna un deficit de 1,1 miliarde de euro, iar o regiune (Sud-Vest) inregistreaza chiar excedent.
Cat priveste piata fortei de munca, regiunea Bucuresti-Ilfov inregistreaza cea mai redusa rata a somajului, de circa 2%, tendinta care se va mentine pana la nivelul anului 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO