Eveniment

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 317 euro

06.08.2007, 18:45 29

Salariul mediu net pe economie a inregistrat o crestere de aproape 40% in luna iunie a acestui an, fata de iunie 2006, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica.
Astfel, castigul salarial mediu net a atins in iunie 1.023 de lei (317 euro), cu 1,1% mai mult fata de luna precedenta si cu 22,5% peste nivelul inregistrat la mijlocul anului trecut.
In euro, datorita efectului de apreciere a leului fata de moneda europeana, salariul mediu a crescut in perioada iunie 2006 - iunie 2007 cu 40%, unul dintre cele mai ridicate ritmuri din ultimii ani.
In termeni reali, castigul salarial mediu net pe economie a crescut cu 1% comparativ cu luna mai si cu 18% fata de iunie 2006. In acelasi timp, salariul mediu brut a inregistrat o crestere nominala de 1,2% in raport cu nivelul de luna precedenta, pana la 1.377 de lei.
Cresterile castigului salarial mediu net, in luna iunie 2007 fata de luna precedenta, s-au datorat, in principal, acordarii de prime (inclusiv a primelor de vacanta), indexarilor, negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari, arata INS.
Cresteri importante de salarii au primit angajatii din industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii (8,5%), peste 10% in activitatile: posta si telecomunicatii, silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe si intre 6% si 8% in activitati de posta si curier, administratie publica, activitati de asigurari si ale caselor de pensii si transporturi pe apa.
In acelasi timp, salariatii din industria metalurgica au consemnat o scadere a castigului de aproape 15%, iar reduceri salariale intre 6% si 7% au fost inregistrate si in industria petroliera, banci si industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO