Eveniment

Salariul mediu se apropie uşor de 2.000 de lei net după ce a crescut cu 10% în ultimul an

Salariul mediu se apropie uşor de 2.000 de lei net după...

Autor: Adelina Mihai

14.01.2016, 00:05 1539

Angajaţii români au avut în luna noiembrie a anului trecut un venit mediu net de 1.918 de lei, în creştere cu 10% faţă de perioada similară din 2014 şi mai mult cu 71% faţă de nivelul înregistrat în noiembrie 2007, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

În aceeaşi perioadă, valoarea inflaţiei cumulate a fost de circa 40%, ceea ce înseamnă că, în realitate, angajaţii români au resimţit venituri mai mari doar cu o treime în ultimii nouă ani.

Cel mai mare avans l-au înregistrat veniturile angajaţilor din IT. Dacă un angajat din sectorul IT câştiga, în medie, 1.782 de lei net în luna noiembrie a anului 2007, când acest sector nici nu „prindea“ locul 10 în topul celor mai bine plătite domenii, în noiembrie 2015, salariile IT-iştilor au ajuns la un nivel mediu de 4.756 de lei net.

Astfel, IT-ul a ajuns pe primul loc în topul celor mai bine plătite domenii, salariile programatorilor depăşindu-le pe cele ale bancherilor, ale petroliştilor, ale angajaţilor din industria tutunului sau ale funcţionarilor publici (aflate în topul celor mai bine plătite meserii în anii anteriori).

„Domeniul IT cu toate activităţile conexe (aici includem şi activităţile de editare, sectorul web design) a înregistrat cele mai mari creşteri datorită scăderii numărului de absolvenţi în domeniu. Numărul de absolvenţi a scăzut ca o consecinţă a scăderii demografice corelată cu prima generaţie de absolvenţi născuţi după 1990. Din start o lipsă de specialişti de pe piaţă a tras după sine o creştere a ofertei salariale“, a explicat Florin Godean, coun­try manager al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Adecco România.

Datele centralizate pentru ultimii nouă ani arată că, într-adevăr, în perioada noiembrie 2007- noiembrie 2015 cele mai mari creşteri salariale au fost făcute în IT (+167%), în activităţi de editare (+134%), activităţi de servicii administrative şi suport (+123%), fabricarea produselor din cauciuc (+121%) şi fabricarea autovehiculelor de transport (+120%).

„În domeniul producţiei auto şi a produselor automotive, în intervalul 2008- 2015, chiar dacă la nivel global piaţa a fost afectată, în România au venit tot mai mulţi investitori. S-au deschis fabrici noi şi producţia auto a crescut. Acest lucru a tras după sine angajări noi într-o piaţă de forţă de muncă deja afectată de fenomenul emigrării. Implicit salari­ile au crescut treptat, dublându-se faţă de anul 2008“, a mai spus şeful Adecco.

Deşi la nivelul întregii economii salariile angajaţilor se apropie destul de repede de o medie de 2.000 de lei net pe lună, în unele sectoare există deja o tradiţie în a oferi salarii foarte mici. Cele mai mici salarii în noiembrie 2015 le-au primit angajaţii din sectorul hoteluri şi restaurante (de 1.083 de lei net), din fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (de 1.231 lei net), din industria alimentară (de 1.302 lei net) şi din prelucrarea lemnului (de 1.339 lei net).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO