Eveniment

Salariul minim ar creşte cu 25% în următorii doi ani, dacă directiva europeană privind salariul minim „adecvat“ intră în vigoare

Salariul minim ar creşte cu 25% în următorii doi ani,...

Autor: Adelina Mihai

10.06.2022, 00:06 515

O directivă europeană impune ca, în doi sau trei ani de la adoptare, salariul minim să ajungă la 50% din salariul mediu pe economie. În prezent, în România, salariul minim de 2.550 de lei brut pe lună reprezintă 40% din salariul mediu.

Salariul minim trebuie să asigure un nivel de trai „decent“ şi va trebui să reprezinte 50% din salariul mediu la nivel naţional şi 60% din valoarea mediană a salariilor dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, arată rezultatele unor negocieri între Parlamentul European şi Consiliul European, care s-au pus de acord asupra unei legislaţii care să stabilească salarii minime „adecvate“ în rândul statelor Uniunii Europene.

În prezent, salariul minim din România – de 2.250 de lei brut pe lună – reprezintă 40% din salariul mediu brut pe economie, de 6.400 de lei brut în luna martie 2022. În ipoteza în care salariul mediu rămâne la acelaşi nivel, pentru ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu, acesta trebuie să ajungă la 3.200 de lei brut pe lună, respectiv o creştere de 25% faţă de nivelul actual. De regulă, directivele europene au o perioadă de trei ani în care se transpun în legislaţiile europene, însă Emmauel Macron, preşedintele Franţei, a spus, în campania electorală, că va lupta ca directiva privind salariul minim european să aibă un termen de implementare de doi ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO