Eveniment

Salariul minim din Romania este de 10 ori mai mic decat cel din Marea Britanie

Salariul minim din Romania este de 10 ori mai mic decat cel din Marea Britanie

Click pentru imaginea marita

07.04.2008, 18:30 170

Cu 500 de lei pe luna (140 de euro), salariul minim brut de pe piata locala ne plaseaza pe ultimele locuri intre tarile europene, potrivit unei analize realizate de Federatia Angajatorilor Europeni (FedEE).
Un nivel mai scazut decat cel din Romania al salariului minim se inregistreaza in tari ca Albania - 128 de euro, Bulgaria - 112 de euro, Ucraina - 68 de euro si Moldova - 46 de euro.
Salariul minim din Romania este de aproape zece ori mai mic decat al britanicilor, unde castigurile minime reglementate sunt de 1.381 de euro pe luna. Pe de alta parte, Marea Britanie este cunoscuta ca fiind printre tarile cu cel mai ridicat cost al vietii.
Pe primul loc in clasamentul realizat de FedEE se afla angajatii din Luxemburg, cu un salariu minim de 1.570 de euro, adica de 11 ori mai mare decat cel al angajatilor romani. Diferenta fata de salariul minim din Romania este cu atat mai mare cu cat nivelul salarial din Luxemburg reflecta doar castigul minim al muncitorilor necalificati, ceea ce inseamna ca in realitate salariul minim pe economie este cu mult mai mare. Angajatii irlandezi au salarii minime brute de 1.500 de euro pe luna, in timp ce olandezii castiga aproape 1.320 de euro lunar.
Un salariu minim brut similar celui din Romania se inregistreaza in Serbia, unde salariatii primesc minimum 141 de euro pe luna. In Ungaria, salariul minim brut este de 271 de euro, de aproape doua ori mai mult decat al romanilor.
Si angajatii cehi si cei polonezi au salarii aproape duble fata de cele ale romanilor, cu un salariu minim brut de 303 euro si respectiv 311 euro pe luna.
Salariul minim din Romania a fost majorat la sfarsitul anului trecut, cand dupa sapte runde de negocieri cu reprezentantii sindicatelor si cei ai patronatelor, ministrul muncii Paul Pacuraru a anuntat ca 2008 va incepe cu un nivel al salariului minim de 500 de lei si ca in semestrul doi, in functie de evolutia PIB, a inflatiei si productivitatii muncii, acesta ar putea sa creasca pana la 540 de lei.
In 2007, salariul minim pe economie a fost de 390 de lei, iar majorarea de la sfarsitul anului trecut a reprezentat o crestere de aproximativ 30%.
In acelasi timp, salariul mediu net pe economie s-a majorat in ultimul deceniu de 3,1 ori, de la 104 euro in anul 1998, pana la 325 de euro in luna ianuarie a acestui an, arata datele INS.
Desi Romania este printre ultimele clasate in Europa in functie de salariul minim pe economie, fiscalitatea romaneasca asupra muncii este printre cele mai mari din UE printr-un nivel ridicat al contributiilor sociale (CAS) si in urma largirii bazei de calcul a acestora, aplicata de la 1 ianuarie 2008, potrivit datelor unui studiu realizat de Ernst & Young. Contributiile sociale reprezinta cea mai mare parte a taxarii aplicate muncii in Romania, impozitul pe venit fiind de numai 16%.

Cititi mai multe in suplimentul Profesii care apare astazi pe piata

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO