Eveniment

Salariul minim pentru 2010, in continuare in aer

15.12.2009, 23:10 56

Guvernul nu a luat inca o decizie cu privire la valoareasalariului minim pe economie anul viitor, iar angajatorii dinmediul privat spun ca nu stiu ce salariu sa ia in considerarepentru bugetele salariale incepand de la 1 ianuarie 2010.

Dupa cateva luni de negocieri cu patronatele si sindicatele,reprezentantii Ministerului Muncii spun, cu 15 zile inainte desfarsitul anului, ca nu au stabilit daca si cu cat va crestesalariul minim anul viitor.

"Avem nevoie de un guvern cu puteri depline, intrucat salariulminim este stabilit prin hotarare de guvern si o astfel de deciziede majorare are impact direct asupra bugetului", spune ValentinMocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Reprezentantii companiilor private afirma ca o eventualamajorare a salariului minim de la 1 ianuarie ar fi nepotrivita inactualul context economic.

"Noi ne-am facut bugetele pentru anul viitor luand in calcul unsalariu minim de 600 de lei. O crestere ne-ar afecta puternic, maiales in conditiile in care un avans la 705 de lei s-ar rostogoliasupra grilelor de salarizare in functie de nivelul de studii",spune directorul de HR al unei multinationale cu cateva sute deangajati de pe piata locala.

Ultimele discutii pe tema salariului minim au avut loc lasfarsitul lunii noiembrie, cand sindicatele si reprezentantii ministerului au cazut de acord ca salariul minim brut pe economie sacreasca de la 600 de lei, cat este in prezent, la 705 lei de la 1ianuarie 2010. Patronate au declarat la momentul discutiilor ca unsalariu minim de 705 lei ar arunca in aer bugetele, in conditiilein care afacerile au scazut puternic in ultimul an, si au propus omajorare de doar 50 de lei de la 1 ianuarie, urmand ca o a douamajorare sa se faca in a doua jumatate a lui 2010, in functie deevolutia economica.

"Ar trebui sa avem o intalnire la Ministerul Muncii in aceastasaptamana, insa ma indoiesc ca se va intampla acest lucru, datfiind ca delegatia FMI este la Bucuresti. Ar fi trebuit luata demult timp decizia de majorare a salariului minim", afirma BogdanHossu, prese dintele confederatiei sindicale Cartel Alfa.

Din punct de vedere tehnic, inca mai este timp ca Guvernul sadea o ordonanta prin care sa modifice salariul minim de la 1ianuarie, apreciaza Hossu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO