Eveniment

Salariul minim: sindicatele cer 700 de lei, patronii dau 540 de lei

25.09.2007, 18:15 32

Organizatiile patronale din Romania au mai cerut ragaz o saptamana pentru a se hotari asupra nivelului salariului minim pe economie pentru 2008, sindicalistii propunand 700 de lei, insa reprezentantii Executivului si ai patronatului ar putea sa cada de acord asupra sumei de 540 de lei.
Patronatele si sindicatele s-au intalnit ieri pentru a doua oara pentru a decide nivelul salariului minim in 2008. Sindicatele au propus partii patronale un salariu minim pe economie de 700 de lei, acesta reprezentand, in opinia reprezentantilor salariatilor, minimum pentru ca o persoana activa sa isi poata acoperi cel putin pragul de saracie. Potrivit unor surse sindicale, patronatele nu au cazut de acord, majoritatea optand pentru 540, existand posibilitatea ca acesta sa ramana salariul minim. La intalnirea de luni, sindicalistii au venit cu o alta propunere, de 640 de lei, urmand ca o decizie finala sa fie luata saptamana viitoare.
Vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), Ovidiu Jurca, declara saptamana trecuta ca partea sindicala a propus saptamana trecuta organizatiilor patronale valoarea de 700 de lei pentru salariul minim pe economie, luand in considerare evolutia economica si angajamentul Guvernului privind cresterile salariale.
"Aceasta este o recomandare a Parlamentului European, privind o salarizare decenta care sa stimuleze pastrarea fortei de munca in Romania si oprirea depopularizarii, in conformitate cu performantele economice si nevoile reale ale lucratorilor, astfel incat sa nu fie o diferenta prea mare, bineinteles pastrand proportiile intre salarizarea din Uniunea Europeana si cea din Romania", preciza Jurca.
La randul sau, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara ca unele organizatii patronale considera prea ridicat nivelul de 700 de lei pentru salariul minim.
"Unii spun ca este cam mult 700 de lei. Este prea mult poate in comparatie cu nivelul salariului minim de 440 de lei din acest an, dar nu este prea mult fata de necesitati. Insa nici noi nu vrem sa producem socuri, ca nu sunt bune la nimic", afirma Hossu.
Liderul Cartel Alfa spunea ca o persoana activa trebuie sa aiba cel putin un venit care sa acopere pragul de subzistenta, altfel nu mai exista motivatia muncii.
Saptamana viitoare, partile se intalnesc din nou pentru a negocia actul aditional la Contractul Colectiv de Munca, principalul punct fiind stabilirea nivelului salariului minim pe economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO