Prima pagina

Salariul romanilor a crescut cu 30 de euro in ultimul an

06.08.2008, 20:31 16

Daca se ia in calcul devalorizarea banilor sub efectul inflatiei, cresterea reala a salariilor din iunie este de 14,5% comparativ cu aceeasi luna din 2007, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
In ceea ce priveste salariul mediu brut, acesta urcat in iunie la 1.738 de lei (478 de euro), cu 26% mai mult fata de linia similara a anului trecut. Cu un venit mediu net de 3.222 de lei (882 de euro), bancherii raman liderii topului celor mai bine platiti angajati din tara, venitul lor mediu net fiind de 2,5 ori mai mare decat salariul mediu net inregistrat la nivel national.
Cu toate acestea, angajatii din banci au castigat cu 11,4% mai putin decat in mai. In acelasi timp, in ultimul an (iunie la iunie) venitul mediu net din banci a scazut cu 8%.
Castiguri de peste 3.000 de lei au mai fost inregistrate, la fel ca si in lunile precedente, de activitatile de transporturi aeriene, valoarea salariului mediu net fiind de
3.162 lei (866 de euro). Si in acest caz s-a inregistrat o reducere a castigului mediu net fata de mai, dar de o amplitudine mai mica - 6,9%. Comparativ cu luna iunie a anului trecut, pilotii au castigat cu aproape 40% mai mult in acest an.
Urmatorii clasati in topul celor mai mari salarii medii nete din iunie se afla la o distanta de 200 de euro de ocupantii primelor doua pozitii.
Astfel, locul al treilea a revenit angajatilor din sectorul productiei si furnizarii de energie, cu un castig salarial mediu net de 2.489 de lei (682 de euro). Urmatorii clasati sunt angajatii din industria tutunului si cei din industria de prelucrare a titeiului si tratarea combustibililor nucleari cu un salariu mediu net apropiat - 2.407 lei (659 euro), respectiv 2.406 lei.
Industria prelucratoare continua sa ofere cele mai mici castiguri salariale, angajatii din domeniul prelucrarii lemnului fiind remunerati cu 689 lei net (189 de euro).
"In luna iunie s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial fata de luna precedenta ca urmare a acordarii de prime, inclusiv prime de vacanta pentru functionarii publici si prime de stabilitate pentru personalul contractual din unitatile sanitare publice, si a realizarilor de productie mai mari", potrivit INS.
Astfel, majorari cuprinse intre 11% si 15% au fost inregis-trate in activitati precum posta si telecomunicatii, silvicultura, productia si furnizarea de energie electrica si temica, gaze si apa, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari. Cu procente de 5% - 8% au crescut salariile din sanatate si asistenta sociala, administratie publica, fabricarea substantelor si a produselor chimice, posta si curierat.
Cresteri de 3% - 5% au fost consemnate de activitatile de tabacire si finisare a pieilor, fabricare a produselor textile, invatamant, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii).
In acelasi timp, scaderile castigului salarial mediu net in luna iunie, fata de luna mai, au fost determinate de acordarea de prime in luna precedenta si realizarea de productii mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO