Eveniment

Salvarea ar putea veni din partea gigantului Johnson&Johnson: Compania a anunţat un candidat principal pentru vaccinul anti-coronavirus

Salvarea ar putea veni din partea gigantului...

Autor: Dorin Oancea

01.04.2020, 15:17 769

Compania Johnson & Johnson anunţă, într-un comunicat, selectarea unui candidat pentru vaccinul COVID-19, în urma unui proces de identificare început în ianuarie 2020, 

Compania şi-a luat angajamentul să îşi crească rapid capacităţile de producţie, cu obiectivul de a furniza global peste un miliard de doze de vaccin. Compania se aşteaptă să iniţieze studiile clinice umane pentru acest vaccin până în septembrie 2020 şi anticipează că primele loturi de vaccin COVID-19 ar putea fi disponibile pentru aprobarea accelerată de punere pe piaţă la începutul lui 2021, proces semnificativ mai rapid faţă de termenele obişnuite de dezvoltare ale unui vaccin.

Printr-un nou parteneriat de referinţă, BARDA, care face parte din Biroul Secretarului Adjunct pentru Pregătire şi Răspuns (ASPR) a Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane al Statelor Unite, şi Johnson & Johnson şi-au luat angajamentul să investească împreună peste 1 miliard de dolari americani în co-finanţarea cercetării, dezvoltării şi testării clinice a vaccinului.

Johnson & Johnson a iniţiat eforturile de cercetare a diferitelor potenţiale vaccinuri candidate în luna ianuarie 2020, de îndată ce secvenţa noului coronavirus (COVID-19) a devenit disponibilă. Echipe de cercetare din cadrul Janssen, în colaborare cu Centrul Medical Beth Israel Deaconess, parte a Şcolii de Medicină Harvard, au realizat şi testat mai mulţi candidaţi pentru vaccin folosind tehnologia AdVac Janssen.

Prin colaborări cu oameni de ştiinţă din cadrul mai multor instituţii academice, variante diferite de vaccin au fost apoi testate pentru a le identifica pe cele cu potenţialul cel mai bun în generarea unui răspuns imun în cadrul testelor preclinice.

În urma acestui demers, Johnson & Johnson a identificat un candidat principal pentru vaccinul COVID-19 (cu două variante de rezervă), ceea ce duce la primele etape de producţie. Compania şi-a propus să iniţieze studiul de fază 1 în luna septembrie 2020, iar datele clinice privind siguranţa şi eficacitatea acestuia se estimează a fi disponibile până la sfârşitul anului. Acest proces ar permite o disponibilitate a vaccinului pentru folosire în regim de urgenţă la începutul lui 2021. Pentru comparaţie, procesul obişnuit de dezvoltare a unui vaccin presupune un număr de stadii diferite de cercetare, pe o perioadă de 5-7 ani, înainte ca un candidat să fie abia luat în considerare pentru aprobare.

COVID-19 aparţine unei grupe de viruşi denumită coronaviruşi care atacă sistemul respirator. Momentan nu există niciun vaccin, terapie sau tratament aprobate pentru COVID-19.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO