Eveniment

Sanatatea, intre criza si reforma

24.02.2003, 00:00 16

Sistemul sanitar romanesc ramane unul dintre sectoarele prea putin restructurate si, in ciuda faptului ca an de an s-au alocat fonduri din ce in ce mai mari, serviciile sunt proaste, iar datoriile sunt din ce in ce mai mari. La nivel national, exista in momentul de fata peste 180.000 de angajati in sistemul sanitar, iar datoriile spitalelor depasesc 300 mil. $. In aceste conditii, autoritatile anunta ca 2003 va fi anul reformei in sanatate.
"Anul trecut s-au alocat sanatatii doua miliarde de dolari, iar efectul a fost zero", a declarat ministrul finantelor Mihai Tanasescu, care a adaugat ca "indisciplina financiara crasa" din sistem trebuie sa inceteze din acest an.
"Este inadmisibil ca, in ultimii ani, banii alocati sanatatii sa creasca, in schimb starea sistemului sa fie tot mai dificila", a mai spus ministrul care a participat la reuniunea cu tema accelerarea reformei in sistemul sanitar desfasurata la finele saptamanii trecute.
El a anuntat ca, fiecare spital va fi monitorizat, iar directorii care vor face cheltuieli nejustificate vor fi sanctionati. In plus, incepand de anul viitor, contributia la fondul de sanatate va fi colactata de catre Ministerul Finantelor si nu de catre Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) cum se intampla in acum.
Presedintele CNAS Eugeniu turlea a anuntat ca incasarile la fondul de sanatate vor fi mai mici dupa desfiintarea contributiei pensionarilor si dupa reducerea contributiei asiguratilor, de la sapte la 6,5%. "De aceea, vom fi si mai atenti in cheltuirea banilor", a adaugat el.
La randul sau, ministrul sanatatii Daniela Bartos a spus ca printre prioritatile ministerului se numara imbunatatirea legislatiei in domeniu, referindu-se la Legea asigurarilor private de sanatate, Hotararea de Guvern privind conditiile vanzarii unor spatii cu destinatia de cabinete medicale si Hotararea de Guvern privind concesionarea unor spatii cu destinatia cabinete medicale.
Ministrul a anuntat ca se are in vedere definitivarea unui parteneriat public/privat pentru creditare si achizitionare de aparatura medicala pentru dotarea cabinetelor medicilor de familie. In ceea ce priveste spitalele, peste o suta vor fi desfiintate sau reorganizate, in cel mult doua luni, dupa ce va fi realizata evaluarea unitatilor medicale. Spitalele care nu si-au dovedit eficienta si care nu au reusit sa ofere conditii si servicii de calitate pacientilor vor fi reorganizate, restructurate, putandu-se merge pana la inchiderea acestora, a mai spus Bartos.
De asemenea, ministrul spune ca urmeaza ca serviciile de curatenie, spalatorie, alimentatie si paza sa fie externalizate. Pentru monitorizarea aplicarii reformei, urmeaza sa fie creat un departament specializat in subordinea primului-ministru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO