Eveniment

Sănătatea rămâne fără al patrulea ministru în doar un an. Un domeniu critic în contextul pandemiei, – Sănătatea – rămâne fără conducere pentru a patra oară în plină criză sanitară

Sănătatea rămâne fără al patrulea ministru în doar...

Autor: Georgiana Mihalache

08.09.2021, 00:04 428

Ministerul Sănătăţii rămâne fără conducere pentru a patra oară în ultimele 18 luni, după ce Ioana Mihăilă, ministrul USR Plus, şi-a depus demisia în contextul crizei politice din coaliţia de guvernare PNL-USR Plus-UDMR. La bilanţul celor patru luni de când a preluat mandatul, Mihăilă a avertizat despre lipsa banilor din minister.

Cum arată conducerea Ministerului Sănătăţii din 2020 încoace?

Victor Costache, care a ocupat portofoliul Sănătăţii din noiembrie 2019, a demisionat la sfârşitul lui martie 2020, în plină stare de urgenţă din cauza răspândirii în România a coronavirusului, o demisie care nu a fost motivată, mai ales că fostul ministru este de profesie medic. Costache a lucrat înainte de a fi ministru în cadrul MedLife în Sibiu.

În locul său a fost numit Nelu Tătaru, care ocupa anterior funcţia de secretar de stat, tot medic, care a stat în funcţia de ministru până la alegerile parlamentare, când portofoliul Sănătăţii i-a revenit USR Plus.

Noul ministru al sănătăţii, al treilea, a fost Vlad Voiculescu, de profesie economist, care a mai ocupat această funcţie în 2016. Voiculescu a fost demis după doar 113 zile de mandat, în luna aprilie 2020, de către premierul Florin Cîţu. În locul său, USR Plus a propus-o pe Ioana Mihăilă, medic, pentru a prelua portofoliul Sănătăţii la finalul lunii aprilie 2020. Astfel, Sănătatea a bifat până acum patru miniştri în doar 18 luni.

Contextul în care un domeniu atât de important rămâne fără conducere este însă unul dramatic pentru pacienţi. În lipsa banilor, aşa cum anunţă ministrul demisionar, România este în plin val patru al infecţiilor cu COVID-19.

Anul 2021 a adus noi tăieri la bugetul Ministerului Sănătăţii, care a primit cu 11% mai puţini bani faţă de anul 2020, adică 17,5 mld. lei. În ceea ce priveşte bugetul, Ioana Mihăilă a spus în conferinţa de bilanţ a celor patru luni de când a preluat portofoliul Sănătăţii că nu mai sunt bani.

„Ceea ce ţin să întăresc este că eu am anunţat premierul şi membrii guvernului încă din luna aprilie de riscul ca această situaţie să apară. Faptul că rectificarea bugetară a fost tergiversată este lucrul care ne-a făcut să ajungem la fundul sacului”, a spus Mihăilă.

Ioana Mihăilă a mai spus că nu mai sunt fonduri nici pentru programele naţionale de sănătate. „Discutăm de programul de vaccinare şi de programul de tratament pentru bolnavii HIV-SIDA şi tuberculoză. Asta înseamnă că dacă rectificarea nu se întâmplă foarte repede, s-ar putea ca accesul la medicamente al acestor bolnavi să fie restricţionat”, a mai spus Mihăilă.

 

Pandemia continuă

Iar în timp ce criza politică se adânceşte, valul patru al pandemiei devine din ce în ce mai agresiv. Ieri, spre exemplu, au fost raportate 2.000 de noi cazuri de infectare şi 48 de decese. La terapie intensivă, numărul bolnavilor a ajuns la 426, dintre care 6 sunt minori. Varianta Delta a urcat pe locul al doilea ca răspândire şi este tulpina care cauzează cele mai multe decese, potrivit analizei autorităţilor din ultimele şapte zile.

Iar autorităţile nu reuşesc să crească numărul persoanelor vaccinate, pentru a ţine sub control răspândirea pandemiei, cu sub 10.000 de oameni care se vaccinează zilnic şi doar 27% din populaţie vaccinată complet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO