Eveniment

Sancţiunile Vestului au un impact mai mic decât era anticipat: Rubla s-a apreciat vineri la un maxim al ultimilor doi ani faţă de euro

Sancţiunile Vestului au un impact mai mic decât era...

Autor: Ştefan Stan

06.05.2022, 11:54 5560

Rubla s-a apreciat vineri la un maxim al ultimilor doi ani faţă de euro şi s-a îndreptat din nou spre 66 faţă de dolar, susţinută de controalele de capital şi de cererea slabă de valută, în timp ce spectrul unor noi sancţiuni împotriva Moscovei planează asupra pieţelor, scrie Reuters. 

Executivul Uniunii Europene a propus miercuri cel mai dur pachet de sancţiuni de până acum împotriva Rusiei pentru acţiunile sale în Ucraina, dar îngrijorarea mai multor ţări cu privire la impactul întreruperii importurilor de petrol rusesc a stat în calea unui acord. 

Vineri dimineaţă, rubla câştigase 0,8% pentru a se tranzacţiona la 69,57 faţă de euro, cel mai puternic punct din februarie 2020.

Rubla a fost cu 1,1% mai puternică faţă de dolar la 66,24, aproape de maximul de peste doi ani de 65,3125 atins joi, un nivel care nu a mai fost văzut de la începutul pandemiei COVID-19.

Rubla s-a redresat în ultimele săptămâni datorită conversiei obligatorii a valutei străine de către companiile axate pe exporturi. De asemenea, a existat o cerere slabă pentru dolari şi euro, pe fondul scăderii importurilor şi al restricţiilor privind tranzacţiile transfrontaliere.

"Rubla va fi relativ stabilă sau chiar se va întări din nou datorită scumpirii petrolului şi cererii scăzute de valută", a declarat Otkritie Research într-o notă.

Mişcările rublei sunt mai accentuate decât de obicei, deoarece lichiditatea pieţei a fost subţiată de restricţiile impuse de banca centrală, menite să susţină stabilitatea financiară după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina pe 24 februarie.

Între timp, activitatea de tranzacţionare este redusă, deoarece pieţele sunt deschise doar trei zile în această săptămână, în mijlocul vacanţei lungi de mai din Rusia.

Ţiţeiul Brent , o referinţă globală pentru principalul export al Rusiei, a crescut cu 0,8%, la 111,7 dolari pe baril.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO