Eveniment

Şaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare; angajaţii din MEC nu mai ocupă posturile

Şaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare; angajaţii din MEC nu mai ocupă posturile

Autor: Carol Dan

01.11.2012, 15:40 1300

"În cazul domnului Aurel Şaramet au fost demarate procedurile de suspendare din funcţia deţinută în cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM. Ministrul Economiei a dispus încetarea activităţii în funcţiile ocupate de celelalte trei persoane implicate în dosarul anchetat de DIICOT, urmând să dispună suspendare lor în situaţia în care DIICOT va lua măsura arestării preventive", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Statul este, prin Ministerul Economiei, unicul acţionar al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM. Fondul garantează creditele acordate de băncile comerciale în limita a maxim 80%.

DIICOT investighează 100 de persoane într-un caz de fraude bancare estimate la 22 de milioane de euro, suspectate că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Printre persoanele cercetate se numără Şaramet şi trei angajaţi ai Ministerului Economiei, respectiv Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu.

Şaramet se află la conducerea Fondului din 2001. Grigoroiu a fost şef de serviciu din anul 2009 în cadrul Organismului Intermediar pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (OIIMM), iar temporar este director general adjunct la Autoritatea de Management Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competivităţii Economice.

Roşu este din 2010 auditor asistent în serviciul de audit public întern din OIIMM, iar Atanasiu este din 2009 consilier asistent la Direcţia generala mediu de afaceri în OIIMM.

"La nivelul MECMA nu sunt cunoscute alte detalii cu privire la dosarul care face obiectul cercetărilor efectuate în momentul de faţă de DIICOT. În urma informatiilor apărute, Corpul de Control al ministrului Economiei a demarat un control propriu pe aceasta temă", se mai arată în comunicatul Ministerului Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO