Eveniment

Scade deficitul la fondul de pensii şi şomaj, dar creşte cel de la sănătate

Scade deficitul la fondul de pensii şi şomaj, dar...

Autor: Adelina Mihai

05.08.2013, 20:56 385

Deficitul fondului de pensii a scăzut în primele cinci luni ale acestui an cu aproape 650 de milioane de lei faţă de perioada si­mi­lară a anului trecut, ajungând la finele lunii mai la valoarea de 5,1 miliarde de lei, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. La fondul de asigurări de sănă­tate însă, deficitul a crescut în aceeaşi perioadă cu aproape 330 de milioane de lei, până la 1,57 miliarde de lei, în timp ce la şomaj deficitul s-a redus cu aproape 200 de milioane de lei faţă de anul trecut.

Scăderea deficitului la fondul de pen­sii în primele cinci luni ar putea con­duce la o redu­cere a acestuia cu 1,5 mi­liarde de lei (340 mil. euro) până la finalul aces­tui an, evo­luând în ritmul actual, faţă de ni­velul de 13 mi­liar­de de lei (3 mld. euro) înre­gistrat în 2012. Dar da­că scăderea de­fi­citului fondului de pen­sii ar putea fi pu­să pe surplusul de în­casări la buget la fondul de con­tribuţii din asigurări, ca urmare a creşterii numă­rului de salariaţi sau a salariilor, de ce o evoluţie similară nu este înregistrată şi la fondul de asigurări de sănătate, cum ar fi normal?

La cinci luni, datele Finan­ţelor arată că încasările din contribuţiile la pensie la bugetul consolidat au fost cu 3% mai mari faţă de perioada similară din 2012, în vreme ce încasările din contribuţiile la sănătate au scăzut cu 6%, după cum indică datele INS.

„Deficitul la fondul de pensii va con­tinua să scadă până la finalul anu­lui, nu neapărat ca urmare a creş­terii veniturilor din contribuţii, ci a faptului că au scăzut numărul de pensionari şi valoarea pensiei medii, deci scăderea vine pe fondul reducerii chel­tu­ie­lilor cu pensiile“, a ex­plicat un ofi­cial din cadrul Mi­niste­rului de Finanţe.

Într-adevăr, statisticile arată că, în perioada mai 2012 – mai 2013, numărul de pensionari a scăzut cu 77.000 de persoane, ajungând în pre­zent la 5,2 mi­lioa­ne de persoane. Însă pensia medie nu a scăzut, nici în rândul pensionarilor de asigurări sociale de stat şi nici în rândul agricultorilor, plus că valoarea punctului de pensie a crescut de la începutul anului, potrivit datelor de la Ministerul Muncii.

Creşterea veniturilor din contri­buţii sociale poate fi pusă şi pe seama creş­terii numărului de noi angajări, efec­tivul total de angajaţi din eco­nomie ajungând la finele lunii mai la 4,38 milioane de persoane (cu peste 78.000 mai mulţi decât în mai 2012).

La Sănătate, valoarea încasărilor din contribuţii din asigurările de sănătate a scăzut faţă de anul trecut, ajungând la finele lunii mai la 6,26 milioane de lei (în scădere cu peste 420 de milioane de lei faţă de anul anterior), ceea ce a con­dus la o adâncire a deficitului.

Oficialii din Ministerul Fi­nanţelor spun că deficitul a cres­cut pentru că din acest fond se achită sume restante, adică s-au majorat cheltu­ie­lile, dar nu explică de ce da­tele INS consem­nea­ză o scădere a înca­sărilor din con­tri­bu­ţiile angajaţilor şi ale angaja­torilor.

„La Sănăta­te, lu­crurile s-au schim­­bat ca ur­ma­re a fap­tului că în­ce­pe să se plă­teas­că pe di­rectiva 7 din le­gea 72/2013 (care pre­vede com­baterea plă­ţi­lor întârziate de Casa de Sănă­tate către fur­ni­zorii de produse şi ser­vicii medicale şi medi­camente – n. red.). Înainte plăteam facturile la 300 de zile, iar acum le plătim în ma­­­­ximum 90 de zile, de aceea am şi alocat la recti­fi­­care o su­mă în plus pen­tru fon­dul de asi­gu­­rări de să­nătate. De­ficitul la să­nătate va mai creşte până la fi­nalul anului ca ur­mare a plăţilor din ur­mă pe care trebuie să le facem“, a mai spus oficialul de la Finanţe.

La recti­ficarea bu­getară, Ministerul Sănă­tăţii a primit cu un miliard de lei în plus faţă se suma stabilită la începutul anului (adică Ă 12,3% faţă de bugetul iniţial), în timp ce la Ministerul Muncii, care adminis­trează fondurile de pensii şi şo­maj, rectificarea pre­­vede o scădere a bu­ge­tului cu 1,15 miliarde de lei (- 3,8% faţă de bugetul iniţial).

În ceea ce priveşte situaţia sumelor alocate pentru bugetul de şomaj, la finele lunii mai se observă o scădere a de­ficitului cu 200 de mi­lioane de lei faţă de perioada si­mi­lară a anului tre­cut, însă este po­sibil ca această si­tuaţie să se schimbe.

„Şi la şomaj am alocat sume su­pli­mentare la recti­fi­care, pentru că este po­sibil să crească numărul de şomeri indemnizaţi ca urmare a situaţiei înregistrate la examenul de bacalaureat din acest an, dar şi a sumelor compensatorii acordate în cazul concedierilor de la companiile de stat“, a mai spus oficialul de la Finanţe.

CNAS nu a oferit un răspuns la solicitarea ZF de a comenta scăderea încasărilor la fondul naţional de asigurări de sănătate, susţinând că responsabilitatea în supra­vegherea ni­velului înca­sărilor apaţrine Agen­ţiei Naţionale de Admi­nistrare Fiscală: „Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, şi uni­tăţile din subordinea acesteia efectueaza cheltuieli în limita apro­bată prin buget şi a creditelor bugetare deschise, în condiţiile legii“, au răspuns, prin e-mail, reprezentanţii direcţiei de buget din cadrul CNAS.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO