Eveniment

Scandal imens de corupţie în Ucraina: În timp ce ucraineni de rând sunt în bătaia tunurilor ruşilor, oficialii de rang înalt de la Kiev nu ştiu cum să pună mâna mai repede pe bani

Scandal imens de corupţie în Ucraina: În timp ce...
24.01.2023, 13:25 1940

Mai mulţi înalţi funcţionari ucraineni de rang înalt au demisionat pe fondul unei reorganizări a personalului din cadrul guvernului preşedintelui Volodimir Zelenski, scrie BBC.

Un consilier prezidenţial cheie, ministrul adjunct al apărării şi procurorul general adjunct şi-au părăsit posturile marţi.

Zelenski a semnalat că şi alţi oficiali de rang înalt ar putea pleca, în timp ce speră să pună capăt corupţiei.

Unul dintre oficiali - Kyrylo Tymoşenko - a fost implicat în scandaluri legate de utilizarea de maşini scumpe.

Zelensky a răspuns la o "cerere publică cheie" conform căreia justiţia ar trebui să se aplice tuturor, a declarat consilierul principal Mykhailo Podolyak.

Represiunea împotriva corupţiei vine în urma rapoartelor din presa ucraineană potrivit cărora ministerul ucrainean al apărării ar fi plătit preţuri exagerate unei firme relativ necunoscute pentru aprovizionarea cu alimente. Între timp, un alt ministru a fost arestat luni sub acuzaţia de luare de mită.

Zelensky a interzis deja înalţilor funcţionari guvernamentali să părăsească ţara, cu excepţia cazului în care se află în misiune oficială de stat.

Primul care a demisionat marţi a fost Timoşenko, adjunctul şefului biroului preşedintelui, care a supravegheat politica regională şi care a lucrat anterior la campania electorală a lui Zelenski.

De când Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina în februarie anul trecut, el a devenit un purtător de cuvânt frecvent al guvernului. Într-o postare pe Telegram, el i-a mulţumit lui Zelenski pentru "oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi şi în fiecare minut".

Ministrul adjunct al apărării, Viaceslav Shopalov, a demisionat, de asemenea, în urma unor rapoarte potrivit cărora a supravegheat controversata afacere privind aprovizionarea cu alimente a armatei. Departamentul a numit acest lucru o "greşeală tehnică" şi a susţinut că nu a primit mită.

Însuşi ministrul apărării - Oleksii Reznikov - a fost cercetat din acelaşi motiv.

Iar procurorul general adjunct Oleskiy Symonenko a fost înlăturat din funcţie "conform propriei sale dorinţe", a anunţat biroul său.

Ucraina are un istoric de corupţie, iar în 2021 Transparency International a clasat ţara pe locul 122 din 180 de ţări în clasamentul statelor corupte.

Eliminarea corupţiei este una dintre principalele cerinţe ale UE dacă ţara doreşte să avanseze în cererea de aderare la bloc.

Într-un discurs de duminică, Zelenski a promis că nu se va reveni "la ceea ce era în trecut, la modul în care trăiau diverse persoane cu legături în instituţiile statului".

Comentariile sale au urmat arestării sâmbătă a ministrului adjunct al infrastructurii din Ucraina, Vasyl Lozinskyi, suspectat că a acceptat o mită în valoare de peste 350.000 de dolari pentru furnizarea de generatoare de electricitate. Acesta a negat acuzaţiile.

David Arakhamia, şeful partidului Servitorul Poporului, al lui Zelenski, a promis că oficialii corupţi ar putea fi condamnaţi la închisoare.

"Funcţionarii de la toate nivelurile au fost avertizaţi în mod constant prin canale oficiale şi neoficiale: concentraţi-vă asupra războiului, ajutaţi victimele, reduceţi birocraţia şi nu mai faceţi afaceri dubioase. Mulţi dintre ei chiar au ascultat, dar unii, din păcate, nu au făcut-o", a spus el într-o declaraţie pe Telegram.

"Dacă nu se lucrează într-un mod civilizat, se va proceda conform legilor războiului. Acest lucru este valabil atât pentru recentele achiziţii de generatoare, cât şi pentru noile scandaluri din ministerul apărării."

Un raport al ziarului ucrainean Ukrainska Pravda sugerează că şefii a patru administraţii regionale - Sumy, Dnipro, Zaporojie şi Herson - ar putea pleca după Timoşenko, din cauza legăturilor lor cu consilierul prezidenţial demisionar.

Deşi în ultimii ani au avut loc reforme anticorupţie, miza este mare pentru Kiev - care primeşte ajutor financiar în valoare de miliarde de dolari de la aliaţii occidentali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO