Eveniment

Scandal în Parlament pe legea pensiilor. Deputatul USR Cristian Seidler: Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale

Scandal în Parlament pe legea pensiilor. Deputatul USR...

Autor: Alexandru Costea

26.06.2019, 12:44 137

Parlamentarii din Opoziţie nu au fost de acord, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, cu modul de reexaminare a legii sistemnului public de pensii. Deputatul USR Cristian Seidler acuză deputaţii coaliţiei de guvernare că "stoarcerea de voturi de la pensionari". 

Deputatul PNL Valeria Schelean a reclamat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, că legea pensiilor nu a fost pusă în acord, în comisii, cu decizia Curţii Constituţionale.

"Nici cu ocazia reexaminării legii după decizia CCR, actuala majoritate parlamentară nu a vrut să adopte o soluţie legislativă care să garanteze în mod real respectarea dreptului la pensie şi al dreptului la proprietate privată. CCR a declarat neconstituţională legea pensiilor, întrucât formula folosită pentru a materializa dreptul la pensie este complet neclară şi permite arbitrariul. Dispoziţiile CCR nu au fost transpuse în acest proiect de lege", a declarat liberalul.

Deputatul USR Cristian Seidler a acuzat PSD, iniţiatorii legii pensiilor, că vor să "storcă voturi de la pensionari".

"Această lege este o farsă. Să-ţi propui creşterea punctului de pensie cu 40% cu doar trei luni înaintea alegerilor parlamentare din 2020 în scopuri evident politice a fondului pensii. Pretindeţi că era în programul de guvernare, deşi nu era în forma aceasta. Bani nu există, că Lia Olguţa Vasilescu arată în expunerea de motive se arată că această lege doar în anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-aţi prevăzut în legea asigurărilor sociale. Să folosiţi fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensiuonari este imoral. Nu poţi pretinde că reformezi sistemul de pensii, dar să păstrezi pensiile speciale. (...) Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale", a afirmat Seidler.

UDMR susţine proiectul de act normativ pentru sistemul public de pensii.

Deputatul PMP Marius Paşcan a susţinut că partidul său este de acord cu creşterea salariilor, pensiilor, "dar să se facă în mod realist". "Noi susţinem acest proiect de lege", a spus acesta.

Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, a declarat că legea pensiilor elimină inechităţi din sistemul de pensii şi acuză USR de "ipocrizie".

"Legea pensiilor elimină toate inechităţile din sistem între femei şi bărbaţi, între persoanele de acelaşi sex, dar care au ieşit în ani diferiţi la pensie, este vorba de introducerea masteratului şi doctoratului ca şi perioade contributive, condiţii mai avantajoase pentru mamele cu mai mulţi copii, se schimbă formula de calcul. În ceea ce priveşte parte de pensii speciale, este important de precizat că suntem singurul Guvern care am plafonat pensiile speciale în iulie 2017 şi asta ne-a costat la vot. În ceea ce priveşte sistemul de pensii, credem că în trei ani de zile se va aşeza. Despre legea USR, care vrea să taie pensiile speciale. Greşit, o mare minciună. M-am uitat cu domnul Buicu de la PNL, că tratează diferit pensiile speciale, de unele se leagă, de unele nu. Acum în legile speciale de pensii se prevede că se iese cu o pensie de 85% din ultinmele salarii, ceea ce spune legea voastră că se iese cu 85% din ultimul salariu, ceea ce este mai avantajos. Ipocrizia ucide", a spus vicepreşedintele PSD.

Legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituţionalitate a CCR, este, miercuri, la vot final al Camerei Deputaţilor. Legea a fost pusă în acord cu decizia CCR, primind raport de adoptare din partea Comisiilor parlamentare de specialitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO