Eveniment

Scandal la nivel înalt: Şeful spionajului francez este forţat să demisioneze. Cercurile militare îl acuză de incompetenţă

Scandal la nivel înalt: Şeful spionajului francez este...

Autor: Gabriel Negreanu

31.03.2022, 07:31 66

Presa franceză relatează că şeful Direcţiei de Informaţii Militare Franceze, generalul Eric Vidot, îşi dă demisia, din cauza faptului că departamentul său nu a avut informaţii concrete despre planurile Rusiei să invadeze Ucraina.

L'Opinion relatează, citând surse din cercurile militare că lui Eric Vidot i s-a cerut demisia deoarece el şi subalternii săi nu au putut furniza conducerii ţării informaţii "suficient de exacte" despre intenţiile Rusiei.

Agenţia AFP, citând o sursă din departamentul militar, clarifică că Vido demisionează la doar şapte luni după ce a fost numit şef al serviciilor de informaţii, nu doar pentru că nu a prevăzut un atac rusesc asupra Ucrainei, ci şi pentru că nu şi-a putut reorganiza departamentul.

Într-un interviu pentru Le Monde, şeful Statului Major al Apărării, Thierry Burkhard, a recunoscut public că serviciile de informaţii franceze (inclusiv DRM) au făcut o analiză eronată a ameninţării ruseşti în Ucraina, spre deosebire de americani.

"Americanii au spus că ruşii vor ataca şi au avut dreptate. Serviciile noastre au crezut că cucerirea Ucrainei va costa un preţ monstruos, iar ruşii vor merge pe alte opţiuni [cum ar fi să-l răstoarne pe preşedintele Zelenski]".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO