Eveniment

Scandal pe piaţa alimentară: şapte restaurante au cumpărat carne de cal etichetată drept carne de vită

Scandal pe piaţa alimentară: şapte restaurante au cumpărat carne de cal etichetată drept carne de vită

Georgios Ladopoulos, directorul general al firmei Ara Meat Center

Autor: Andrei Dumitrescu

22.02.2013, 00:04 1611

Georgios Ladopoulos, directorul general al firmei Ara Meat Center, care deţine depozitul din Ilfov unde a fost găsită carne de cal etichetată drept carne de vită, a spus ieri, într-o conferinţă de presă, că nu a ştiut nimic despre natura cărnii pe care a livrat-o şi care era etichetată drept "vrăbioară de vită".

Ladopoulus a explicat că a avut pe stoc 212 kilograme de vrăbioară, provenite de la firma Ady Salve din Blaj, dintre care o parte a fost livrată către şapte restaurante şi unităţi de tip fast-food.
"Cred că această carne provine de la aproximativ 120 de cai, despre care cred, totuşi, că au fost sacrificaţi într-un abator, şi nu pe câmp, aşa cum s-a speculat. Carnea res­pectivă nu putea să fie degresată şi ambalată atât de bine decât de către nişte măcelari pro­fesionişti", a spus Georgios Ladopoulos. El a adăugat că, în acest moment, în de­pozit există pe stoc încă aproximativ 300 de kilo­gra­me de carne provenită de la societatea Ady Salve, etichetată drept "antricot şi pulpă de vită".
Carnea a fost indisponibilizată de auto­rităţi la finalizarea analizelor de laborator, pentru a se stabili exact dacă în pungile respective este carne de vită, aşa cum scrie pe etichete, sau acestea conţin tot carne de cal.
"Consider faptul că societatea noastră a fost amendată pe nedrept cu 6.000 de lei şi o să contestăm această sancţiune în instanţă. În acelaşi timp, urmează ca, după ce ne vom consulta cu avocaţii noştri, să chemăm în judecată societatea Ady Salve, care ne-a livrat carnea de cal", a declarat Georgios Lado­poulos. Carnea de cal etichetată drept "vrăbioară de vită" a fost descoperită recent în depozitul din judeţul Ilfov al firmei Ara Meat Center de către inspectorii ANSVSA, care au stabilit că aceasta provine de la un depozit frigorific din Alba şi au dispus retragerea produselor care au fost distribuite către comercianţi.
O parte din carnea de cal etichetată drept carne de vită a fost trimisă de la depozitul din judeţul Ilfov la şapte restaurante şi unităţi de tip fast-food, produsele nemaifiind găsite la aceste unităţi întrucât au fost achiziţionate cantităţi mici, de trei-patru kilograme.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu, a declarat că, potrivit listei de distribuţie de la depozitul din judeţul Ilfov, cantităţi din lotul respectiv au ajuns în unităţi din industria alimentară.
Unităţile respective au fost verificate de inspectorii ANSVSA, care au constatat că acestea au achiziţionat cantităţi mici de carne de la depozitul din Ilfov, respectiv aproximativ trei-patru kilograme pe fiecare unitate, acestea nemaifiind găsite, a precizat Mihai Ţurcanu.
Preşedintele ANSVSA a precizat că în depozitul din Ilfov a fost găsită carne congelată etichetată drept "vrăbioară de vită", probele ridicate în urma verificărilor indicând faptul că este carne de cal.
Ţurcanu a mai spus că se fac verificări pentru a se stabili dacă din punct de vedere microbiologic această carne are probleme.
Totodată, Mihai Ţurcanu a spus că au fost sesizate Poliţia Ilfov şi Poliţia Alba pentru a se verifica de unde provine carnea, existând posibilitatea ca aceasta să fi fost adusă ilegal în unitatea de depozitare.
Carnea găsită în depozitul din judeţul Ilfov a fost sechestrată, firma fiind sancţionată şi totodată fiind suspendată activitatea acesteia până la soluţionarea problemelor.
Mihai Ţurcanu a precizat că în România sunt 35 de unităţi autorizate pentru tăierea cailor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO