Eveniment

Scandal la Primăria Timişoara: Un grup de peste 20 de persoane condus de cofondatorul AUR George Simion a intrat în sediu pentru a-l căuta pe primarul Dominic Fritz. „Au pătruns în mod ilegal, prin forţă fizică”

Scandal la Primăria Timişoara: Un grup de peste 20 de...

Autor: Mediafax

14.01.2022, 17:18 988

Liderul AUR, George Simion, împreună cu mai mulţi susţinători, a intrat în Primăria din Timişoara susţinând că îl caută pe primarul Dominic Fritz pentru a programa o audienţă. Ulterior, edilul a spus că o bandă a intrat în mod ilegal în sediu şi a cerut Poliţiei să-i identifice pe participanţi.

Vineri, un grup de peste 20 de persoane a intrat în Primăria Timişoara în căutarea primarului Dominic Fritz. Grupul, condus de copreşedintele AUR, George Simion, a fost oprit la etajul 1 de angajaţii instituţiei.

Într-o declaraţie ulterioră, Simion a spus că grupul său dorea să obţină o audienţă pentru Ioan Bânciu, reprezentat al mai multor asociaţii revoluţionare. Copreşedintele AUR a lasat şi o serie de atacuri la adresa primarului:

„Este paraşutat aici din Germania fără viză permanentă de domiciliu. Omul astă ocupă ilegal funcţia de primar", a precizat Simion.

Accesul în instituţii publice este condiţionat de prezentarea certificatului verde COVID. Grupul a intrat fără a prezenta un astfel de document.

„O bandă de membri şi simpatizanţi AUR, în frunte cu George Simion, aduşi la Timişoara cu autocarul, împreună cu organizaţia Noua Dreaptă din Mehedinţi, au pătruns în mod ilegal în sediul Primăriei, prin forţă fizică. Scopul acestor bande a fost să creeze haos şi panică în instituţie şi printre timişorenii care aveau treburi legitime de rezolvat la Primărie”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Edilul şef îi critică pe reprezentanţii Jandarmeriei şi ai Poliţiei Locale pentru că nu au intervenit.

„Este inadmisibil că Jandarmeria şi Poliţia Locală au asistat impotente la acest act violent. Asaltul bandelor lui George Simion asupra instituţiilor democratice ale statului, prin tupeu şi intimidare, nu are legătură cu libertatea de exprimare şi ne oferă o pre-vizionare a ceea ce se poate întâmpla cu România, dacă rămânem impasibili la acest fenomen. Accept dreptul oricui de a protesta atât timp cât acest lucru se desfăşoară paşnic, fără a pătrunde, prin violenţă, în Primăria Timişoara, în oricare altă primărie din ţară, în instituţiile statului”, a adăugat Fritz.

Primarul Dominic Fritz cere o anchetă internă la Poliţia Locală şi una a Poliţiei pentru identificarea celor care au intrat în Primărie.

„Cer instituţiilor abilitate să îi identifice pe cei care au încălcat legea şi să îi sancţioneze pentru a preveni repetarea acestui act, în altă parte. Am declanşat o anchetă la Poliţia Locală, pentru a afla de ce forţele de ordine au permis acţiunea de azi, şi mă aştept ca şi la Jandarmerie să-şi verifice procedurile”, a precizat Dominic Fritz.

Primarul a mai spus că nu este intimidat şi că Timişoara „va rămâne un oraş al respectului şi bunului simţ, multicultural şi deschis, unde xenofobia şi violenţa anarhică nu au ce căuta”.

Reprezentanţii Jandarmeriei au anunţat cum s-a produs incidentul şi susţin că persoanele vinovate vor fi sancţionate.

„Astăzi, în jurul orei 14.30, aproximativ 20 de membri ai unui partid politic au pătruns în clădirea Primăriei Timişoara, pe o uşă din spatele cladirii destinată accesului publicului, pretinzând că doresc să se înscrie în audienţă.
Accesul le-a fost permis de Politia locală, dar imediat au tulburat liniştea, prin scandări şi zgomote puternice. Poliţiştii locali care asigurau respectarea regulilor de acces în instituţie i-au scos din clădire şi au sesizat elementele de dispozitiv ale Jandarmeriei, aflate în imediata apropiere, într-o misiune de asigurare a ordinii publice. Persoanele au fost identificate şi urmează să fie sancţionate pentru neportul măştii de protecţie şi tulburarea liniştii publice”, au anunţat reprezentanţii Jandarmeriei.

George Simion a respins acuzaţiile primarului Dominic Fritz.

„Ce a spus Dominic Fritz este o minciună sfruntată. Oamenii aceia nu erau aduşi cu autocarul, nu avem nicio legătură cu Noua Dreaptă care avea un protest la o jumătate de oră după... Nu s-a comis niciun act de violenţă, noi am intrat în Primăria Timişoarei fără să vină vreun poliţist local sau altă autoritate să ne întrebe ceva, nici de certificat, nici ce vrem... Am cerut o audienţă... nu s-a comis nicio violenţă”, a declarat George Simion.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO