Eveniment

Scandalul arestatului cu voie la SPA ia amploare. DNA Cluj şi IPJ Cluj îşi aruncă de la una la alta responsabilitatea

Scandalul arestatului cu voie la SPA ia amploare. DNA Cluj şi IPJ Cluj îşi aruncă de la una la alta responsabilitatea

Autor: Mediafax

13.12.2011, 20:00 709

Conducerea Directiei Naţionale Anticorupţie Cluj şi conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj îsi aruncă de la una la alta responsabilitatea privind permisiunea dată omului de afaceri Călin Stoia, arestat preventiv în cazul primarului Apostu, de a merge odată pe zi timp de două ore la SPA pentru a-şi îngriji spatele.

Conducerea Serviciului Teritorial Cluj al DNA a fost informată telefonic de către şeful Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă Cluj despre faptul că omul de afaceri Călin Stoia avea nevoie de investigaţii medicale complexe, susţin reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Cluj.

Conform unui comunicat de presă remis, marţi, de IPJ Cluj, şeful Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă din IPJ Cluj a informat telefonic conducerea DNA Cluj despre faptul că omul de afaceri Călin Stoia, arestat pentru dare de mită în dosarul în care primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost arestat pentru luare de mită, are nevoie de investigaţii medicale complexe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, persoanele care dispun efectuarea tratamentului în baza unor acte medicale sunt cele care asigură paza locului de detenţie, iar procurorul este informat despre aceste măsuri.

"Precizăm că persoanele care asigură paza locului de deţinere dispun efectuarea tratamentului în baza actelor medicale şi informează procurorul cu privire la necesitatea luării acestei măsuri; în conformitate cu art. 50 din Legea nr. 275/2006 dreptul la asistenţă medicală este un drept garantat al persoanei deţinute, nesupus aprobării altor instituţii", se arată în comunicat.

Conform comunicatului IPJ Cluj, DNA nu trebuia informată despre asistenţa medicală ambulatorie pe care o primea Stoia. În schimb, DNA a fost informată telefonic despre faptul că Stoia avea nevoie de investigaţii medicale complexe.

"În cazul de faţă, este vorba de aplicarea art. 50 din Legea nr. 275/2006 coroborat cu art. 26 din H.G nr. 1897/2006 care defineşte asistenţa medicală ambulatorie, acestei proceduri făcându-i obiectul şi numitul Stoia Călin; această formă de asistenţă medicală nu e supusă informării / confirmării procurorului de caz. Înainte de luarea măsurii de tratament ambulatoriu, persoana arestată preventiv a urmat un tratament medicamentos care nu şi-a produs efectul scontat, fapt ce a dus la necesitatea efectuării de investigaţii medicale complexe despre care a fost informată telefonic şi conducerea DNA -Serviciul Teritorial Cluj de către şeful Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă Cluj", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii IPJ Cluj mai spun că în aceeaşi situaţie cu Stoia s-au aflat, în cursul anului 2011, alte 47 persoane reţinute sau arestate preventiv la IPJ Cluj, acestea urmând un tratament ambulatoriu.

"Toate persoanele care se află în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă beneficiază de aceleaşi drepturi şi obligaţii conform reglementărilor legale în vigoare", se arată în comunicatul IPJ Cluj.

Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că IPJ Cluj nu a informat DNA că omul de afaceri Călin Stoia, arestat pentru corupţie, ar avea nevoie de tratament medical, administraţia locului de deţinere fiind obligată să comunice deîndată procurorului dacă acuzatul suferă de o boală netratabilă în reţeaua ANP.

"Cu referire la informaţiile privind regimul special de detenţie de care ar beneficia omul de afaceri Călin Stoia, inculpat arestat preventiv într-un dosar penal instrumentat de Serviciul teritorial Cluj, aflat în custodia Arestului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA este abilitat transmită următoarele: În conformitate cu art. 139 indice 1 din Codul de procedura penala, privind tratamentul medical sub pază permanentă, în cazul în care, pe baza actelor medicale, se constată că cel arestat preventiv suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, administraţia locului de deţinere dispune efectuarea tratamentului sub pază permanentă în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii Publice, motivele care au determinat luarea acestei măsuri fiind comunicate de îndată procurorului", arată Direcţia.

În prezenta cauză, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj care îl avea în custodie pe inculpatul Călin Stoia nu a făcut nicio comunicare Serviciului teritorial DNA Cluj nici cu privire la efectuarea de investigaţii de specialitate, şi nici cu privire la procedurile de recuperare efectuate la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj de care a beneficiat inculpatul aflat în arest preventiv.

Prin urmare, susţine DNA, atât informaţia conţinută în comunicatul emis de IPJ Cluj referitoare la aceste aspecte, cât şi declaraţia inspectorului şef al IPJ Cluj, chestor Ioan Păcurar, nu corespund realităţii.

Luni, într-un comunicat al IPJ Cluj se arăta că, în urmă cu zece zile, arestatul preventiv Călin Stoia a solicitat efectuarea unui consult medical, medicul unităţii recomandând efectuarea de investigaţii medicale de specialitate.

"Această solicitare a fost adusă la cunoştinţa procurorului şef al DNA care şi-a dat acordul pentru efectuarea de investigaţii de specialitate. Urmare efectuării acestor investigaţii, medicii specialişti au recomandat efectuarea unor proceduri medicale şi fizioterapie în baza unui grafic de tratament. Şeful Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă Cluj a verificat dacă în sistemul penitenciar din ţară există posibilitatea efectuării tratamentului prescris persoanei arestate preventiv, însă nu a fost identificată nicio locaţiei în acest sens", se arăta în comunicatul IPJ.

Conform poliţiştilor, în aceste condiţii, Stoia este escortat, zilnic, la Spitalul Clinic de Recuperare din municipiul Cluj-Napoca şi supravegheat în permanenţă de către un poliţist din cadrul Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă în ţinută civilă, pe toată durata desfăşurării tratamentului.

"Precizăm că dreptul la asistenţă medicală este un drept garantat tuturor persoanelor private de libertate. Referitor la afirmaţia conform căreia unele persoane arestate beneficiază de tratament preferenţial, facem precizarea că toate persoanele care se află în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă beneficiază de aceleaşi drepturi şi obligaţii conform reglementărilor legale în vigoare", se mai preciza în comunicatul IPJ Cluj.

La rândul său, şeful IPJ Cluj, Ioan Păcurar, declara luni că nu ştia nimic despre tratamentul de care beneficiază Stoia.

Omul de afaceri Călin Stoia a fost filmat de reporterii unui ziar într-o clădire din Cluj-Napoca unde se presupunea că face tratament, în condiţiile în care IPJ Cluj susţinea că Stoia solicitase, în urmă cu zece zile, un consult medical.

Vineri, magistraţii instanţei supreme au respins recursurile făcute de primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi de omul de afaceri Călin Stoia împotriva deciziei Curţii de Apel Cluj, care a prelugit mandatele de arestare preventivă emise pe numele celor doi în dosarul de corupţie în care sunt cercetaţi.

Primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, de către Curtea de Apel Cluj. Apostu a fost arestat pentru luare de mită, iar Stoia pentru dare de mită. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările.

Procurorii DNA au susţinut că Apostu a primit de la femeia de afaceri Aspazia Droniuc, pentru asigurarea parcului auto al RATUC, suma de 274.330 de lei, faţă de 208.936 de lei cât se stabilise în prima fază a cercetării penale, notează instanţa în motivare.

Potrivit DNA, Sorin Apostu ar fi primit, în perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale.

Soţia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este şi ea învinuită în acest dosar.

În acest dosar sunt cercetaţi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), Călin Stoia (director general al Brantner România) şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).

Firma Brantner - Vereş a câştigat, alături de compania Rosal Grup, licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca, în 4 iunie 2009, privind concesiunea serviciului de salubrizare menajeră, fiecare adjudecându-şi un sector al municipiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO