Eveniment

Scandalul bugetelor locale: doar Primăria Bucureşti ar urma să piardă 850 mil. lei

Gabriela Firea, „liderul“ primarilor protestatari

Gabriela Firea, „liderul“ primarilor protestatari

Autor: Iulian Anghel

07.02.2019, 00:05 523

Scandalul bugetelor locale ia amploare pe măsură ce ziua aprobării proiectului bugetului general consolidat se apropie. Scandalul a ţinut bugetul în loc cel puţin o săptămână, întrucât primarii de municipii, şi de la putere, şi din opoziţie, nu sunt de acord cu formula propusă de Finanţe şi spun că li se vor tăia sume consistente şi, astfel, rămân fără bani de investiţii.

În ultimii ani, bugetele locale au însemnat aproximativ 25% din bugetul general consolidat. Primarii de municipii vor însă o treime din bugetul general consolidat, după ce, prin scăderea impozitului pe venitul din salarii de la 16% la 10%, administraţia locală a pierdut foarte mulţi bani, pentru că ei primeau 72% din sumele astfel colectate. Acum Finanţele sunt dispuse să lase toate sumele colectate din impozitul pe salarii şi venit la mâna administraţiilor locale. Dar le-a împovărat cu alte sarcini – de pildă să asigure aproape toate cheltuielile sociale ale comunităţilor. Când au tras linie, primarii au văzut că, de fapt pierd bani, nu câştigă, iar scandalul este imens.

Drept lider al revoltaţilor s-a plasat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Ea se plânge că Finanţele i-au tăiat fonduri de 180 de milioane de euro, adică aproape 850 de milioane de lei. Anul trecut, bugetul total al Primăriei Generale a fost votat de consilieri la 5,7 mld. lei. Practic, primăria încasează până în 4 miliarde de lei/an. Dacă suma avansată de Firea drept „tăiere” este reală, aceasta înseamnă în jur de un sfert din bugetul real de venituri al municipalităţii – o sumă enormă, prin urmare.

De câteva zile liderii PSD/ALDE discută bugetul în biroul lui Liviu Dragnea de la Parlament, dar nu ajung la o soluţie. Finanţele ar avea în vedere următoarea variantă: 60% din impozitul pe venit sa fie direcţionat către primării, 15% către consiliile judeţene, 20% să fie păstrat pentru echilibrarea bugetelor locale şi 5% să fie direcţionat în mod egal către judeţe. Primarii ar fi de acord, dar nu vor sarcini în plus faţă de cele pe care le aveau până acum. Gabriela Firea a declarat, citată de Mediafax, că bucureştenii „o vor duce mai rău în perioada următoare” în cazul în care bugetul Capitalei o să fie tăiat cu 25%. Primăria are multe atribuţii pe care trebuie să le îndeplinească, precum transportul public, termoficarea, spitalele sau căminele, spune ea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO