Eveniment

Ce scenarii au firmele care îşi fac bugetele de salarii pentru anul viitor: „Dacă nu se reduc taxele şi contribuţiile care trec în sarcina angajatului, trebuie să creştem cu 15% cheltuielile totale cu salariile“

Autor: Adelina Mihai

29.10.2017, 17:00 820

Aflaţi în plin proces de construire a bugetelor pentru 2018, angajatorii lucrează cu mai multe tipuri de scenarii pentru cheltuielile cu salariile: în varianta pesimistă, fondul de salarii creşte cu cel puţin 15%, iar în varianta optimistă cu 1%. În cazul firmelor care au majoritatea angajaţilor plătiţi la nivelul minim, bugetele nu se pot face până când Guvernul nu anunţă nivelul salariului minim din 2018.

Incertitudinea fiscală împiedică însă firmele să îşi poată face planurile de business pentru anul viitor, pentru că bugetele de salarii nu pot fi estimate până când nu apar legile care reglementează transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajatului şi nivelul salariului minim din 2018.

„Am făcut calcule pentru mai multe scenarii pentru anul viitor. În prima variantă, nu se schimbă nimic şi se vor majora salariile cu un procent stabilit în urma negocierilor cu sindicatele. În a doua variantă, transferăm contribuţiile sociale în sarcina angajaţilor şi păstrăm cheltuielile la acelaşi nivel, ceea ce înseamnă o scădere a salariilor nete ale oamenilor – scenariu puţin probabil. Mai există varianta transferului contribuţiilor la angajaţi fără să se reducă alte taxe şi impozite şi asumarea costurilor suplimentare de către noi, ceea ce ne-ar aduce o majorare de cel puţin 15% a cheltuielilor totale de salarii, sau cu reducerea taxelor, ceea ce ar însemna o creştere cu 1% a fondului de salarii“, a spus Nicu Durău, human resources & general affairs director în cadrul producătorilor de aluminiu Alro Slatina şi Alum Tulcea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO