Eveniment

Scenariu sumbru pentru SUA: Goldman Sachs creşte la 30% probabilitatea unei recesiuni în 2023

Scenariu sumbru pentru SUA: Goldman Sachs creşte la 30%...

Autor: Dorin Oancea

21.06.2022, 15:18 50

Goldman Sachs vede o probabilitate de 30% ca economia americană să intre în recesiune în următorul an, faţă de prognoza anterioară de 15%, pe fondul unei inflaţii record şi a unui context macroeconomic slab alimentat de invazia Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

Cea mai recentă prognoză vine la aproximativ o săptămână după ce Rezerva Federală a SUA a operat cea mai mare majorare a ratei dobânzii din 1994 încoace pentru a stopa o creştere bruscă a inflaţiei şi în timp ce alte câteva bănci centrale au luat, de asemenea, măsuri agresive pentru a înăspri politica monetară.

De asemenea, Goldman Sachs şi-a redus estimările privind PIB-ul american sub nivelul consensului pentru următorii doi ani, pentru a reflecta efectul de frânare a economiei.

"Fed a anticipat majorările de rate mai agresiv, aşteptările privind ratele terminale au crescut, iar condiţiile financiare s-au înăsprit şi mai mult şi implică acum o tragere substanţial mai mare asupra creşterii - ceva mai mult decât credem noi că este necesar", au declarat economiştii de la Goldman într-o notă.

Goldman Sachs a prognozat o probabilitate de 25% ca Statele Unite să intre în recesiune în 2024, dacă evită una în 2023, adăugând că acest lucru înseamnă că există o probabilitate cumulată de 48% de recesiune în următorii doi ani, faţă de prognoza sa anterioară de 35%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO