Eveniment

Scenariul de risc al Guvernului: crestere economica zero

07.03.2010, 23:10 162

Guvernul ia in calcul, intr-un scenariu de risc, crestereaeconomiei in acest an cu doar 0,2%, sub tinta de 1,3%, si nu seasteapta la o imbunatatire a gradului de colectare a impozitelor incontextul mediului economic dificil, anticipand si necesitateasuplimentarii cheltuielilor cu pensiile cu 2 mld. lei anual.

"Scenariul de risc prezinta o evolutie pesimista fata descenariul de baza, in care cresterea economica este inferioara cuaproximativ 1 punct procentual pe orizontul de proiectie", conformproiectului programului de convergenta al Romaniei pentru perioada2009 - 2012, citat de Mediafax.

Cresterea economica in scenariul de baza, de 1,3%, estedeterminata intr-o mai mare masura de avansul exporturilor decat dedinamica cererii interne, reprezentand o inversare a tiparului decrestere din ultimii ani. Economia s-a contractat anul trecut cu7,1%.

Executivul nu ia in calcul imbunatatirea colectarii impozitelorpe termen mediu in contextul mediului economic dificil, astfel caveniturile bugetare nu vor ajunge nici in urmatorii ani, calculatin metodologia UE, la 32% din PIB.

Intr-un scenariu de risc, veniturile nu vor depasi 31,2% din PIBin 2010 si 2011.

Programul prevede ca Fiscul va lua, in 2010, masuri "destimulare a conformarii voluntare", de combatere a evaziuniifiscale si de crestere a eficientei colectarii veniturilor. Pentruacest an, Guvernul mizeaza ca va colecta venituri suplimentare inprincipal din reevaluarea taxelor de proprietate, crestereaaccizelor, introducerea taxei pe cifra de afaceri adistribuitorilor de medicamente, rambursarea obligatiunilorRompetrol.

Reducerea deficitului bugetar la sub 3% pana in 2012 va fidificil de realizat daca reluarea cres­terii economice se va doveditemporara, iar performantele eco­nomice vor fi semnificativin­ferioare scenariului de baza.

Impactul crizei va persista pe termen mediu asupraprofitabilitatii companiilor, iar veniturile colectate de stat dinimpozit pe profit vor reveni abia in 2012 la nivelul din 2009, de2,6% din PIB, dupa o cadere cu 0,2 % in acest an.

Programul mai include avertismentul ca guvernul va fi obligat sasuplimenteze anual cu 2 miliarde de lei cheltuielile cu pensiile,un efort care va fi impus pe termen mediu daca nu va obtineeconomii prin scaderea numarului de persoane iesite la pensienejustificat pe caz de boala.

Ce prevede planul de convergenta

  • Economia va creste in acest an, intr-un scenariu de risc, cu0,2%.
  • Rata somajului ar putea ajunge la 9% la finele anului, intr-unscenariu de risc.
  • Indexarea salariilor doar in raport cu inflatia, avand pregatitsi un scenariu de risc in care numarul de salariati va continua sascada, iar somajul se mentine ridicat.
  • Reintroducerea reesalonarilor la plata a obligatiilor restanteale companiilor.
  • Veniturile colectate de stat din impozit pe profit vor reveniabia in 2012 la nivelul din 2009, de 2,6% din PIB.
  • Cheltuielile cu pensiile cresc cu 2 mld. lei anual, daca nuscade numarul de persoane iesite la pensie nejustificat pe caz deboala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO