Eveniment

Scheele: Finalizarea negocierilor depinde de schimbarile economice

10.07.2003, 00:00 12



Inchiderea tuturor capitolelor de negociere cu UE pana la sfarsitul anului 2004 depinde in primul rand de schimbarile economice care vor avea loc in tara noastra in perioada urmatoare, a declarat ieri, la Oradea, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele.



"Daca aceste capitole vor fi inchise, depinde de ceea ce se va intampla aici, in Romania, in primul rand de schimbarile economice", a afirmat Scheele.



Oficialul european s-a declarat optimist in ceea ce priveste sansele Romaniei de a incheia toate capitolele de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeana pana sfarsitul anului 2004, cand expira mandatul actualei Comisii Europene.



"Faptul ca Romania si-a inchis pana acum doar 19 capitole nu este, din punctul meu de vedere, un impediment pentru a incheia negocierile in 2004", a spus Scheele. Ambasadorul european a dat drept exemplu Polonia, tara care, in aprilie 2002, avea zece capitole de negocieri neincheiate si, in ciuda acestui handicap, a reusit sa incheie la timp discutiile cu UE.



Prezent in judetul Bihor pentru a constata cum au fost folosite fondurile de UE in mai multe proiecte, Scheele s-a declarat multumit de ceea ce a vazut. El a spus insa ca, din pacate, partenerii din Romania obisnuiesc sa isi predea proiectele la termenul limita, fapt ce a influentat intr-o oarecare masura capacitatea tarii noastre de a absorbi fonduri comunitare. "Este de dorit ca aceste lucruri sa se schimbe. Sub presiunea termenelor limita, acest sistem ar putea ceda la un moment dat", a spus Scheele.



Seful Delegatiei Comisiei Europene a subliniat ca Romania va primi tot mai multi bani din partea UE. "In 2004 fondurile vor creste substantial, pentru ca in 2007 sa depaseasca un miliard de euro, iar dupa aderarea Romaniei vor creste si mai mult", a afirmat Scheele.



Aflat in vizita la Arad, la inceputul acestei saptamani, Scheele spunea ca Romania trebuie sa vina cu proiecte "clare" pentru a obtine mai multi bani de la Uniunea Europeana, pentru ca in acest moment "capacitatea de absortie a fondurilor Phare CBC (pentru cooperare transfrontaliera) este foarte mica. "Capacitatea de absortie in Romania a fondurilor Phare este foarte mica si am decis la Bruxelles sa extindem acest program. Va fi dificil, dar stiu ca ministrul Integrarii Europene a decis sa mareasca numarul de personal", a declarat Scheele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO