Eveniment

Schimb dur de replici între Teodorovici şi Corina Creţu. Ministrul de Finanţe: Raportul de ţară reprezintă o viziune pesimistă asupra României. Corina Creţu: Dacă vă doriţi să dispar cu totul, nu am cum

Schimb dur de replici între Teodorovici şi Corina...

Autor: Alina Botezatu

22.03.2019, 11:52 244

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şi comisarul pentru politici regional, Corina Creţu, au avut, vineri, un schimb de replici dure, cu ocazia prezentării semestrului european, realizat de Comisia Europeană (CE).

„Mă întrebam astăzi, în drum spre dumneavoastră, cui să mă adresez. Vreau să fiu exact.(...) Am fost, suntem colegi. Ne respectăm reciproc. Din punctul meu de vedere, vom fi mereu colegi şi buni amici, poate. Totuşi, mă înrebam cui voi adresa punctul meu de vedere, pentru că şeful reprezentanţei noastre nu este prezent, doamna comisar ştiu că este în campanie, cu tot respectul”, a spus Eugen Teodorovici, vineri, după ce a acuzat că la nivel se spune despre un dialog, dar de fapt este tot o confruntare.

În plus, ministrul Finanţelor a susţinut că, la nivel european, cetăţenii nu sunt trataţi cu egalitate, dând drept exemplu dublul standard la alimente, şi că a ridicat la Bruxelles problema că din acest an comisarii europeni pot candida la alegerile europarlamentare şi i s-a răspuns că se aplică principiile de la nivelul guvernelor, respectiv miniştrii pot candida.

„Este foarte important, dacă vorbim de o adevărată familie europeană, de principii la sănătoase, mai ales în contextul unui nou mandat, să clarificăm aceste lucruri şi să ne bazăm ceea ce ne dorim pe principii sănătoase. Astfel va fi ceea ce se întâmplă astăzi la nivel european, am participat la multe întâlniri (...): pot să spun vă spun că de cele mai multe ori se mimează dialogul şi respectul faţă de cetăţenii Uniunii Europene”, a mai spus Teodorovici.

În plus, ministrul Finanţelor a susţinut că CE este mult mai pesimistă decât ar trebui în ceea ce priveşte România şi a introdus ţara noastră pe lista celor 13 ţări cu dezechilibre, deşi România nu îndeplineşte un singur criteriu dintre cele din tabloul de bord.

„Raportul de ţară reprezintă o viziune pesimistă asupra României. (...) O problemă, pe care noi România am constat-o, o reprezintă faptul că estimările Comisiei sunt mai pesimiste, iar diferenţele de cifre, care în anii trecuţi au fost semnificative, afectează fundamentarea analizei, concluziile formulate, dar şi organizările de politică adresate”, a precizat Teodorovici.

Replica comisarului european nu s-a lăsat aşteptată.

„Nu este o surpriză faptul că nu sunteţi de-acord cu multe dintre concluziile acestui raport. (...) Azi nu este o activitate electorală, este o acţiune organizată de reprezentanţa Comisiei Europene în fiecare an, se prezintă semestrul european. Domnul Juncker a recomandat ca fiecare comisar să prezinte raportul în ţara lui. România deţine preşedinţia Consiliului European. Dacă vă doriţi să dispar cu totul, nu am cum să dispar, că trebuie să-mi fac datoria de comsiar”, a răspuns Corina Creţu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO