Eveniment

Schimbare de paradigmă: China înarmează Orientul Mijlociu şi devine principalul furnizor de drone militare

Schimbare de paradigmă: China înarmează Orientul...

Autor: Mihai Draghici

17.12.2018, 15:21 112

Utilizarea dronelor militare în Orientul Mijlociu, în principal a aparatelor de fabricaţie chineză, a avut o creştere semnificativă în ultimii ani, arată un raport al Institutului britanic Royal United Services Institute (RUSI), citat de site-ul agenţiei Associated Press.

Potrivit raportului, din ce în ce mai multe ţări din Orientul Mijlociu au achiziţionat drone de atac, fie din import, precum Iordania, Irak, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, fie prin producţii proprii, în cazul Israelului, Iranului şi Turciei.

China comercializează cele mai multe drone care ajung în Orientul Mijlociu, exporturile fiind stimulate de preţurile mici şi de lipsa unor condiţii politice precum cele stabilite de Statele Unite.

Raportul RUSI, intitulat "Drone militare în Orientul Mijlociu: Proliferare şi norme în regiune", arată că Beijingul a început să ofere, în ultimii ani, drone militare unor ţări care nu pot importa din Statele Unite.

"China, un exportator de drone care nu pune condiţii, a jucat şi probabil va continua să joace un rol important în furnizarea de avioane militare fără pilot în Orientul Mijlociu", se arată în raport.

Agenţia Associated Press a relatat în ultimele luni că influenţa Chinei s-a intensificat în Orientul Mijlociu prin creşterea vânzărilor de armament, în detrimentul exporturilor efectuate de Statele Unite. Drone chineze sunt utilizate inclusiv în războiul din Yemen. La rândul său, Iranul foloseşte drone de fabricaţie proprie lansate din baze siriene, în apropierea frontierei Israelului.

În urmă cu câteva luni, Administraţia Donald Trump a relaxat condiţiile exporturilor de drone militare în Orientul Mijlociu, dar rămâne de văzut care vor fi efectele deciziei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO