Statele membre ale UE nu vor putea cheltui cele 150 de miliarde de euro din noul fond de apărare pe arme produse în SUA, întrucât Bruxelles-ul urmăreşte să crească rapid securitatea continentului, dar şi să dezvolte industria de armament autohtonă.
Comisia Europeană a propus contractarea unor împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro, garantate de bugetul UE, pe care statele membre să le poată folosi pentru achiziţia de armament — parte a unui efort comun al capitalelor europene de a-şi consolida rapid apărarea ca reacţie la revenirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA.
„Aceste împrumuturi ar trebui să finanţeze achiziţii de la producători europeni, pentru a sprijini industria noastră de apărare”, a declarat marţi în Parlamentul European preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen.
Asta înseamnă că banii vor fi cheltuiţi doar pe arme fabricate în ţări membre ale UE şi în alte state europene cu viziuni similare, precum Regatul Unit, Norvegia şi Elveţia, potrivit oficialilor familiarizaţi cu planurile sale.
Conceptul de „împrumuturi pentru arme” a primit sprijin politic din partea liderilor UE săptămâna trecută. Von der Leyen a declarat că va prezenta o propunere legislativă completă înainte de următorul summit al liderilor UE, programat pentru joia viitoare.
Pentru a fi implementată, propunerea va avea nevoie de sprijinul unei majorităţi calificate a statelor membre — adică 55% dintre ţări şi 65% din populaţia Uniunii.
Dacă se va ajunge la un acord, rămâne de văzut câte ţări vor accesa aceste fonduri, care vor fi în special în avantajul statelor membre cu un cost al împrumuturilor mai ridicat decât cel al UE.
Ameninţările lui Trump de a pune capăt protecţiei de securitate oferite de SUA membrilor europeni ai NATO, decizia sa de a suspenda ajutorul militar pentru Ucraina şi reluarea legăturilor cu Rusia i-au alarmat pe aliaţii care se tem că nu se mai pot baza pe sprijinul Washingtonului.
Condiţia impusă de von der Leyen — „cumpărăm european” — vine în contextul în care Franţa şi Germania se confruntă în privinţa modului în care pot fi cheltuiţi banii din bugetul UE pentru apărare.
Franţa, care susţine de multă vreme ideea de „autonomie strategică”, a pledat pentru limitarea cheltuielilor în afara blocului comunitar, cu accent pe reducerea achiziţiilor de armament din SUA. Un oficial francez a declarat că există „un consens larg în favoarea investiţiilor în Uniunea Europeană”.
Ministrul francez pentru afaceri europene, Benjamin Haddad, a declarat marţi: „Finanţarea europeană ar trebui să meargă către industria europeană. Este necesar nu doar pentru a ajuta companiile noastre să îşi crească capacitatea, ci şi pentru a ne păstra suveranitatea asupra utilizării şi know-how-ului tehnologic. Nu putem lăsa alţi actori să decidă de la distanţă cum să ne apărăm”.
Oficialul francez a adăugat că Parisul preferă ca niciun ban european să nu fie cheltuit pe arme americane, chiar şi dacă acestea sunt produse sub licenţă pe continent.