Eveniment

Schimbări la vârf: Sheryl Sandberg se retrage din funcţia de Chief Operating Officer la Meta, părintele Facebook. Ea lucrează cu Zuckerberg încă din 2008

Schimbări la vârf: Sheryl Sandberg se retrage din...

Autor: Ştefan Stan

01.06.2022, 23:07 84

Sheryl Sandberg se retrage din funcţia de Chief Operating Officer la Meta, compania părinte a Facebook.

Sandberg s-a alăturat Facebook la începutul anului 2008, fiind adjunctul directorului general şi cofondator al Facebook, Mark Zuckerberg, şi a contribuit la transformarea Facebook într-un gigant al publicităţii şi într-una dintre cele mai puternice companii din industria tehnologică, cu o capitalizare de piaţă care a depăşit la un moment dat 1.000 de miliarde de dolari.

Javier Olivan, directorul de creştere al companiei, va prelua funcţia de COO în această toamnă. Sandberg, care l-a informat pe Zuckerberg despre decizia sa la sfârşitul săptămânii trecute, va continua să facă parte din consiliul de administraţie al Meta.

"În următoarele câteva luni, Mark şi cu mine vom face tranziţia între subordonaţii mei direcţi", a declarat Sandberg într-o lungă postare pe Facebook în care a discutat despre demisia sa. Meta plănuieşte, de asemenea, o reorganizare internă care să însoţească această schimbare, a spus Zuckerberg.

"Privind în viitor, nu am de gând să înlocuiesc rolul lui Sheryl în structura noastră existentă. Nu sunt sigur că acest lucru ar fi posibil, deoarece ea este un superstar care a definit rolul de COO în felul ei unic", a declarat Zuckerberg într-o postare pe Facebook.

"Dar, chiar dacă ar fi posibil, cred că Meta a ajuns în punctul în care are sens ca grupurile noastre de produse şi de afaceri să fie mai strâns integrate, în loc să avem toate funcţiile de afaceri şi operaţiuni organizate separat de produsele noastre", a mai spus acesta.

Meta a fost criticată în ultimii ani pentru influenţa sa masivă, pentru lipsa de succes în stoparea răspândirii dezinformărilor şi a materialelor dăunătoare şi pentru achiziţiile unor rivali de odinioară, precum Instagram şi WhatsApp. Zuckerberg şi alţi directori au fost forţaţi să depună mărturie în faţa Congresului de mai multe ori în ultimii trei ani, deşi Sandberg a scăpat în mare parte de acest reflector. În prezent, compania se confruntă cu un proces antitrust din partea Comisiei Federale pentru Comerţ şi ar putea fi supusă controlului din partea altor agenţii, cum ar fi Securities and Exchange Commission, după ce un denunţător a depus o plângere cu privire la eforturile sale de combatere a urii pe platforma sa.

Sandberg a profitat de succesul său la Facebook pentru a-şi ridica propriul profil, în special în rândul femeilor de la locul de muncă.

În 2013, ea a lansat cartea "Lean In: Women, Work, and the Will to Lead", axată pe provocările cu care se confruntă femeile la locul de muncă şi pe ceea ce pot face pentru a-şi avansa în carieră.

În 2015, s-a confruntat cu moartea neaşteptată a soţului ei, Dave Goldberg, care a suferit o aritmie cardiacă şi s-a prăbuşit pe o bandă de alergare. Sandberg a vorbit îndelung despre cum să facă faţă durerii provocate de decesul lui Goldberg, iar în 2017 a lansat o carte intitulată "Option B", centrată pe acest subiect.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO