Eveniment

Scoţienii de la Aberdeen, la a doua tranzacţie în mai puţin de un an. Fondul de investiţii a vândut turnul Phoenix de lângă Bucureşti Mall unuia dintre fondatorii Adama

Phoenix Tower este o clădire de birouri cu o suprafaţă de aproximativ 10.000 mp, situată în cartierul Vitan din Capitală. Mediafax Foto

Phoenix Tower este o clădire de birouri cu o suprafaţă de aproximativ 10.000 mp, situată în cartierul Vitan din Capitală. Mediafax Foto

Autor: Corina Mirea

17.03.2016, 00:00 641

Compania Aberdeen Asset Mana­gement, cu sediul central în Scoţia, a „bătut palma“ cu dezvoltatorul de proiecte rezidenţiale Adamamerica pentru vânzarea clădirii de birouri Phoenix Tower din cartierul bucu­reş-tean Vitan, potrivit informaţiilor trans­mise de firma de consultanţă imobiliară Colliers Internaţional, im­pli­cată în tranzacţie de partea vânză­torului.

Tranzacţia prin care Phoenix Tower a trecut în portofoliul Adama­merica, companie administrată de Isaac Cohen Hoshen (cofondator al Adama Holdings), a fost încheiată cu  Aberdeen Asset Management Deuts­ch­land AG şi Commerzbank (a doua cea mai mare bancă din Ger­mania). Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută încă publică.

La o chirie medie de 12 euro/mp pe lună, noul proprietar al Phoenix Tower ar urma să încaseze peste 1,1 milioane de euro anual (la gradul actual de închiriere). Randamentul pentru o astfel de clădire este de circa 8,5%, potrivit surselor ZF.  Acesta este al doilea exit pe care Aberdeeen îl face dintr-un business pe care îl deţine pe piaţa locală în ultimul an după ce a vândut proiectul comercial Auchan Titan Shopping Center pentru 86 de milioane de euro către fondul de investiţii sud-african NEPI. În această tranzacţie, con­sultantul Aberdeen a fost tot Colliers International.

„Vânzarea Phoenix Tower mar­chează interesul pentru clădiri de birouri de dimensiune medie, impul­sionat mai ales de accesul mult mai facil al investitorilor la finanţări“, a spus Simina Niculiţă, director asssociat în cadrul Colliers International.

Phoenix Tower este o clădire de birouri, cu o suprafaţă de aproximativ 10.000 mp, situată în partea de centru-est a Capitalei, în cartierul Vitan, în apropiere de Bucureşti Mall. Clădirea, care a trecut printr-un proces de reno­vare în 2011, are un grad de ocupare de 80%, chiriaşii fiind în special companii din domeniu IT. Printre chiriaşi se regăsesc nume precum Zitec, Netop, EBS, dar şi Bancpost şi Kwizda.

Tranzacţia a fost intermediată de Colliers International şi de casa de avocatură Cameron McKenna Ro­mânia, în calitate de consultanţi ai vânzătorilor.

Adamamerica a fost reprezentată în această tranzacţie de casa de avocatură Biriş Goran, prin Victor Constantinescu şi Tudor Stanciu.

Aberdeen Asset Management este un fond global de administrare a activelor, prezent în 25 de ţări cu 37 de birouri şi care are 2.800 angajaţi în total.  La finalul anului 2015, Aberdeen avea în administrare active evaluate la 290,5 miliarde de lire sterline.

Pe de altă parte, Adamamerica, administrată de Isaac Cohen Hoshen, cofondator al Adama Holdings, are ca obiect principal de activitate dezvol­ta­rea de complexuri rezidenţiale în New York, SUA, având peste 1.000 de unităţi deja livrate sau aflate încă în stadiu de construcţie. În primăvara anului trecut, proprietarii companiei Adamamerica au lansat proiectul rezi­denţial Reveria din zona de est a Ca­pitalei. Dezvoltatorul Adama a fost vân­dut în urmă cu câţiva ani către austriecii de la Immofinanz, potrivit datelor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO