Eveniment

Ce scrie presa străină: Doar 17 oameni şi un câine stau în calea prăbuşirii complete a infrastructurii de energie a Moldovei. Rachetele ruseşti distrug infrastructura şi lasă în beznă milioane de oameni, iar peste noapte, Moldova a trebuit să înceapă să cumpere 80% din energia electrică şi jumătate din gazele naturale din Europa, la preţuri exorbitante

Ce scrie presa străină: Doar 17 oameni şi un câine...

Autor: Ştefan Stan

26.11.2022, 12:11 12804

Cu doar 17 oameni în subordine, directorul general interimar al Energocom, Victor Binzari, şi cei doi colaboratori ai săi se străduiesc să găsească noi surse de energie de la mijlocul lunii octombrie, când loviturile cu rachete ruseşti din Ucraina au distrus substaţiile care asigură aproape o treime din importurile de energie electrică ale Moldovei.

Cele două treimi rămase au dispărut la începutul acestei luni, după ce Moscova a redus livrările de gaze naturale.

Aproape peste noapte, Moldova a trebuit să înceapă să cumpere aproximativ 80% din energia electrică şi jumătate din gazele naturale din Europa - cea mai abruptă tranziţie de la livrările de energie din Rusia la cele din Occident experimentată de orice ţară din fostul bloc sovietic de când imperiul şi-a început prăbuşirea în 1989.

Marţi, gigantul energetic rus Gazprom PJSC a ameninţat că va reduce şi mai mult livrările de gaze începând cu 28 noiembrie. Miercuri, Moldova a rămas fără energie electrică timp de două ore după ce loviturile cu rachete ruseşti asupra Ucrainei au întrerupt fluxurile de urgenţă din Europa.

Costurile energiei s-au triplat sau chiar mai mult, făcând o gaură de aproximativ 8% din PIB într-una dintre cele mai sărace economii din Europa şi creând o ţintă uşoară pentru partidele de opoziţie pro-ruse din Moldova pentru a ataca guvernul.

Reducerile de energie din Rusia vor costa Moldova peste 1 miliard de dolari

"Înţelegeţi că majoritatea oamenilor nu au posibilitatea de a plăti, este o diferenţă uriaşă", a declarat Binzari în biroul său din centrul Chişinăului, înghesuit între o serie neîncetată de întâlniri şi apeluri care i-a lăsat pe el şi pe consilierii săi fără somn.

Uniunea Europeană spune că va ajuta cu finanţare, dar banii nu sunt singura problemă.

Cablul de 400 de kilovolţi din România, prin care ţara îşi obţine acum cea mai mare parte a energiei electrice, trece de o parte şi de alta a graniţei cu Ucraina înainte de a ajunge la o centrală electrică din Transnistria, un teritoriu separatist care s-a desprins de Moldova cu ajutorul trupelor ruseşti în 1992.

Până la 1 noiembrie, centrala electrică alimentată în principal cu gaz - administrată de Moldavskaya GRES, deţinută de ruşi - a furnizat restul ţării peste jumătate din energia electrică. Acum este un centru de distribuţie de facto pentru energia electrică în drum din România spre Chişinău. O rachetă rusească bine ţintită sau doar apăsarea unui întrerupător în Transnistria ar putea tăia noua linie de salvare europeană a Moldovei.

Pana de curent la nivel naţional de miercuri a oferit un preview. Cablul din România a cedat probabil în urma unui efect de domino, deoarece loviturile de rachetă au perturbat reţeaua din regiunea ucraineană Odesa, potrivit lui Maciej Wozniak, un consilier polonez trimis să ajute Energocom.

Naţiunile din întreaga Europă se luptă cu creşterea preţurilor la energie, dar niciuna nu a înregistrat o creştere a preţurilor atât de rapidă, pornind de la o bază atât de joasă, sau care să fie plătită de o populaţie atât de săracă. Polonia a avut nevoie de şapte ani pentru a face tranziţia la preţurile pieţei, a declarat Wozniak.

Moldova nu a suferit încă pene de curent generalizate de genul celor observate în Ucraina. Dar preşedintele Maia Sandu a declarat la începutul lunii noiembrie că preţul gazelor pentru consumatori a crescut de şase ori într-un an, iar familiile cheltuiesc acum până la 70-75% din venituri pentru utilităţi. Partidele pro-Rusia au organizat proteste pentru a canaliza furia populară.

Rusia respinge acuzaţiile că foloseşte energia ca armă. Gazprom a oferit justificări pentru reducerile de aprovizionare contractate de Moldova în octombrie şi noiembrie, care au fost comerciale şi, respectiv, tehnice. Fluxurile au scăzut cu 49% faţă de cantitatea datorată în această lună, potrivit Moldovei. Explicând ultima sa ameninţare cu noi reduceri, Gazprom a declarat că Ucraina reţine gazul de tranzit destinat Moldovei.

Miercuri, directorul executiv al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat într-o postare pe Telegram că Ucraina a reţinut într-adevăr gazul moldovenesc pe un cont de echilibrare, dar prin acord; Moldova nu avea capacitatea de a stoca gazul care nu a avut cumpărători în vremea neobişnuit de caldă din octombrie, dar îşi va lua gazul pe măsură ce temperaturile vor scădea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO