• Leu / EUR4.6540
  • Leu / GBP5.1867
  • Leu / USD4.1197
Eveniment

Scrisoare deschisă a editorilor de presă europeni pentru Guvernele Statelor Membre

Scrisoare deschisă a editorilor de presă europeni pentru Guvernele Statelor Membre

Domnului Valer Daniel Breaz, Ministrul Culturii si al Identităţii Naţionale,

Domnului Secretar de Stat Razvan Rab,

Domnului Doru Adrian Paunescu, Director General ORDA

Stimaţi domni,

In prezent, se negociază ultimele detalii ale reformei Directivei pentru Dreptul de Autor pe Piaţa Unică Digitală intre Parlamentul European si reprezentanţii guvernelor naţionale.

Propunerea de directivă conţine norme legislative menite să asigure sustenabilitatea jurnalismului profesionist, şi mai important, să le ofere editorilor de presă posibilitatea de a-şi monetiza conţinutul online.

Dacă dorim un viitor sustenabil pentru presa independentă; dacă vrem si aşteptăm un produs jurnalistic de calitate, daca vrem investiţii in jurnalismul profesionist si dacă sunteţi, ca si noi, din ce in ce mai alarmaţi de iminenta dispariţie a unor titluri de presă, acum este momentul sa acţionăm împreună. Avem nevoie de sprijinul Guvernului Romaniei pentru introducerea unui drept conex pentru editorii de presă, identic cu cel votat de o vastă majoritate a Parlamentului European pe 12 Septembrie 2018, care reprezintă un prim pas esenţial pentru a susţine o presa independentă demnă de o societate democratică.

Momentan, unii coloşi digitali exercită presiuni puternice asupra guvernelor statelor membre UE si urmăresc sa dilueze acest drept cu orice preţ. Potenţiala diluare a dreptului conex ar da câştig de cauză activităţilor de preluare de continut pe care le realizează coloşii digitali, practici pe care introducerea acestui drept urmăreşte sa le sisteze. Motoarele de căutare, agregatorii de ştiri si alte companii care îşi bazează produsele pe conţinut de presă pentru care nu au nici permisiunea şi nici nu au platit drepturi catre producătorii conţinutului respectiv sunt aceiaşi actori care se opun introducerii unui drept conex pentru editori.

Scopul dreptului este de a echilibra balanţa puterii de negociere intre editorii de presă şi platformele online. Ecosistemul digital trebuie să funcţioneze corect atât pentru producătorii de conţinut, cât şi pentru distribuitorii şi consumatorii de continut, şi nu in conditii de adeziune, dictate de câţiva uriaşi digitali.

Singura şansă de a restabili echilibrul este adoptarea unui instrument legislativ puternic care va restabili rentabilitatea şi viitorul conţinutului jurnalistic şi a unei prese libere, independente.

Numai un drept conex identic cu cel adoptat de Parlamentul European in Articolul 11 din Directiva pentru Dreptul de autor pe Piaţa Unica Digitala va avea ca efect continuitatea rolului esenţial al unei prese independente in dezbaterea publică.

Speram să ne putem baza pe sprijinul dumneavoastră. 

Această scrisoare este o iniţiativă comună a editorilor europeni ((EMMA - European Magazine Media Association), ENPA - European Newspaper Publishers Association, EPC -European Publishers’ Council, NME - News Media Europe) 

Etichete: presa, guvern, membri

Newsletter Ziarul Financiar

Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6540
Diferență: 0,1183
Ieri: 4.6485
Azi: 4.1197
Diferență: 0,8223
Ieri: 4.0861
Azi: 5.1867
Diferență: 0,2803
Ieri: 5.1722
Azi: 4.1341
Diferență: 0,3666
Ieri: 4.1190