Eveniment

Scumpire de 50% la cartofi într-un an, o piaţă de 1,4 mld. euro

Scumpire de 50% la cartofi într-un an, o piaţă de 1,4 mld. euro

Autor: Gabriel Razi

10.03.2011, 23:58 239

ValeriuTabără, ministrul agriculturii şi dezvol­tării rurale, a declaratcă avansul se datorează "unor probleme tehnice".

"Culegem nişte roadeale celor care au importat fără cap şi fără gândire clară, auimportat inclusiv agenţi patogeni", susţine Tabără, citat deMediafax.

În primele 11 luni aleanului trecut România a importat 53.000 de tone de cartofi, învaloare de 9,5 milioane de euro. Exporturile s-au ridicat înaceeaşi perioadă la 19.000 de tone, în valoare de 1,8 milioane deeuro, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).

Ioan Benea,preşedintele Federaţiei Cres­cătorilor de Cartofi din România(FCCR), estimează că producţia de cartofi de anul trecut a Românieiacoperă doar o treime din cantitatea cerută de piaţainternă.

"Nevoia de cartofi seridică la 3 milioane de tone pe an în ţara noastră, iar anultrecut

s-au produs mai puţinde un milion de tone", spune Ioan Benea. În bani producţia internăde cartofi se ridică la 2 miliarde de lei (circa 500 de milioane deeuro).

Benea precizează căRomânia nu are producători industriali de cartofi şi că numărulplantaţiilor mari este redus.

"Sunt zece producătorimari în România, cea mai mare plantaţie de cartofi are puţ peste200 de hectare", spune Benea.

În primele 11 luni aleanului trecut, cele mai mari preţuri la cartofi au fostînregistrate în judeţele Teleorman (2,25 lei/kg), Cluj (2,25lei/kg) şi Argeş (2,16 lei/kg), în timp ce judeţele cu cele maimici preţuri au fost Mureş (1,46 lei/kg), Satu Mare (1,48 lei/kg)şi Maramureş (1,55 lei/kg) conform Institutului Naţional deStatistică (INS).

În 2009, în Teleormanun kilogram de cartofi se vindea în medie cu 1,16 lei/kg, în Clujcu 1,26 lei/kg şi în Argeş cu 1,28 lei/kg, conform INS.


Importurile au ţinut preţurile jos

Producătorii români auavut de suferit în anii trecuţi ca urmare a importurilor din vestulEuropei, însă acestea s-au redus anul trecut ca urmare a scăderiiproducţiei totale din cauza condiţiilor meteo neprielnice, explicăIoan Benea situaţia preţurilor mici din trecut.

"În anii trecuţi amvândut sub costuri, ca urmare a importurilor de cartofi cu preţurimai mici din Polonia şi Germania. Producţia de cartofi la nivelulEuropei s-a redus anul trecut, de aceea s-au micşorat şiimporturile", spune preşedintele FCCR.

Producătorii decartofi din România asistă neputincioşi la valul de importuri decartofi care ajung pe rafturile hipermaketurilor, neputând concuracu preţurile oferite de marii producători europeni. Fermele decartofi din Polonia, Germania sau Olanda obţin randamente cuprinseîntre 20 şi 40 de tone pe hectar, în timp ce de pe plantaţiile decartofi din România se recoltează 12-15 tone pe hectar, conformOrganizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie din cadrul ONU(FAO).

Informaţiile FAO suntsusţinute şi de Benea, care este de părere că fermele din vestulEuropei produc performant.

"Randamentele înUniunea Europeană sunt duble faţă de cele din România pentru căproducătorii europeni folosesc sisteme de irigaţii şi defertilizare", spune Benea.

Pe de altă parte, mariproducători de cartofi precum Rusia, Ucraina, China şi India auredus semnificativ exporturile ca urmare a creşterii cereriiinterne sau ca o consecinţă a producţiei reduse determinată decondiţiile meteo neprielnice de anul trecut.

China, Rusia şi Indiasunt cei mai mari producători de cartofi la nivel mondial,cultivând împreună mai mult de 130 de milioane de tone anual.Aproape o treime din întreaga producţie de cartofi la nivel mondialeste recoltată din China şi India, conform datelor FAO.

Ioan Benea,preşedintele Federaţiei Crescăto­rilor de Cartofi, spune că Indiaşi China nu mai exportă cartofi pentru că trebuie să satisfacăcererea internă.

"Fenomenul are loc şiîn străinătate, ca urmare a modificării preferinţelorconsuma­torilor. China şi India nu mai exportă cartofi pentru căacum consumă întreaga producţie internă", spune IoanBenea.

Rusia, care este unuldintre cei mai mari consumatori de cartofi la nivel mondial, cu 130kg/capita, dar şi unul dintre cei mai mari exportatori, a stopatlivrările către Europa şi chiar a recurs la importuri din Scoţiasau India pentru a putea satisface cererea internă. Analiştiiestimează că diferenţele între producţia de cartofi a Rusiei şicerere se ridică la patru milioane de tone. În aceste condiţiipreţul pentru o tonă de cartofi a atins în Rusia pragul de 300 deeuro în primele luni ale acestui an.

Preţurile vor continuasă crească

Preţurile îşi vorcontinua avansul până la jumătatea acestui an, fiind puţin probabilsă aibă loc scăderi semnificative de preţ ca urmare aperspectivelor pesimiste pentru producţia din acest an, estimeazăIoan Benea.

Nicolae Vulcu,reprezentantul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare a Cartofuluidin România (ICDCR), spune că este greu de previzionat nivelulproducţiei de cartofi din acest an, o imagine clară fiind posibilădoar în a doua jumătate a anului.

"Este greu de făcut opreviziune dacă nu se ştie nivelul producţiei. La sfârşitul luniiseptembrie vom şti exact dacă producţia a fost influenţată decondiţiile meteo", explică Vulcu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO