Eveniment

Scumpiri pe bandă în Cluj: Preţul gigacaloriei creşte cu 10%, iar al unui bilet de transport în comun cu 25%

Scumpiri pe bandă în Cluj: Preţul gigacaloriei creşte...

Autor: Vasile Magradean

01.08.2018, 16:13 329

Reprezentanţii Primăriei au declarat, miercuri, în şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca, unde s-au dezbătut proiectele de hotărâri de majorare a preţului gigacaloriei şi biletului de transport în comun, că modificările au fost solicitate de Regia Autonomă de Termoficare, care a invocat înregistrarea unor pierderi financiare, respectiv de Compania de Transport Public.

„Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat majorarea preţului gigacaloriei livrată populaţiei, cu 10%, de la 220 lei la 242 lei, acesta fiind nemodificat din decembrie 2014. De atunci a avut loc o creştere semnificativă a preţului gazelor naturale, care reprezintă 70% din preţul energiei termice. De asemenea, în urma scăderii numărului de clienţi din cauza debranşărilor de la serviciul centralizat de furnizare a agentului termic şi, implicit, a scăderii producţiei livrate, s-a redus şi gradul de încărcare al cazanelor, ceea ce a dus şi la scăderea randamentelor şi la creşterea consumurilor specifice la gazele naturale. Totodată, în acest interval au crescut preţurile materialelor pentru întreţinere şi reparaţii şi am avut parte de ierni blânde, astfel că s-a redus producţia de energie termică. RAT înregistrează pierderi iar prin aprobarea noilor tarife se asigură acoperirea parţială a pierderilor”, au spus sursele citate.

Reprezentanţii RAT au subliniat că preţul real al gigacaloriei este de 448 de lei, diferenţa până la 242 de lei, cât este noul preţ de livrare către populaţie, fiind acoperită prin subvenţie anuală de la la Consiliul Local Cluj-Napoca de 30 de milioane de lei.

Conducerea regiei va lua şi alte măsuri privind reducerea cheltuielilor, printre care se numără reducerea cu 10% a angajaţilor şi a numărului de maşini proprii, astfel încât directorii nu vor mai beneficia de autovehicule de serviciu.

RAT Cluj- Napoca furnizează agent termic pentru 1.378 de asociaţii de proprietari, reprezentând peste 26.500 de apartamente, respectiv peste 65.000 de persoane, agenţi economici şi instituţii din municipiu.

În aceeaşi şedinţă a Consiliului Local Cluj-Napoca s-a aprobat şi majorarea preţului biletului transportului în comun, tot de la 1 octombrie, cu 25%, de la 2 lei la 2,5 lei, acesta fiind majorat ultima oară în aprilie 2013, iar cel al abonamentelor cu o medie de 14%.

Conducerea Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca a invocate, în solicitarea de majorare a preţului biletului, inflaţia, cursul valutar, creşterile de preţuri înregistrate la combustibil, piese de schimb, energie electrică, dar şi creşterile salariale sau rata rambursării unui credit de 90 de milioane de lei pentru achiziţionarea de autobuze noi.

„În Arad şi Oradea, preţul biletului transportului în comun este de 3 lei, iar la Iaşi şi Timişoara de 2,5 lei. Aceste preţuri majorate de la 1 octombrie ar putea fi menţinute doi ani”, a precizat directorul CTP, Liviu Neag.

Primarul Emil Boc a afirmat, în şedinţă, că s-a opus majorării preţului biletului transportului în comun, dar a menţionat că propunerea CTP a fost luată în baza unor date economico-financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO