Eveniment

Se adună nori negri şi pentru economia României: SUA şi Italia au scăzut economic în primul trimestru din 2022. Economia Franţei a stagnat

Se adună nori negri şi pentru economia României: SUA...

Autor: Răzvan Botea

29.04.2022, 13:55 2946

Economia Statelor Unite ale Americii a scăzut în primul trimestru din 2022 cu 1,4%, o surpriză pentru economişti, care a sedimentat temerile pentru stagflaţie: creştere economică 0 sau scădere economică şi inflaţie mare. Cauza scăderii economice din T1 din SUA a fost cererea externă mai scăzută.

În aceeaşi vreme, economia Italiei, al doilea cel mai mare partener comercial al României a scăzut cu 0,4% în T1/2022 faţă de trimestrul anterior.

„Decelerarea creşterii înregistrată în trimestrul al patrulea al anului trecut s-a transformat într-o uşoară contracţie în primul trimestru, când impactul războiului din Ucraina a agravat alţi factori negativi care deja afectaseră consumatorii şi întreprinderile”, comentează datele despre economia Italiei economiştii de la ING Bank.

Economia Franţei, al treilea cel mai important partener comercial al României, a stagnat: „Cererea internă slabă a oprit creşterea economiei Franţei în primul trimestru, un rezultat mai slab decât se aştepta. Perspectivele pentru următoarele câteva trimestre nu sunt mai optimiste”, mai scriu economiştii de la ING.

Datele acestea sunt importante şi pentru economia României, pentru că Uniunea Europeană reprezintă principala piaţă de desfacere a produselor exportate de România, în special zona euro. Datele despre SUA sunt importante pentru România în mod indirect: SUA sunt principalul partener comercial al zonei euro şi are o economie care înseamnă circa un sfert din PIB-ul planetei.

Prognozele pentru PIB-ul României în primul trimestru din 2022 sunt de creştere între 2 şi 2,5%, pentru că datele macroeconomice cu frecvenţă lunară, aferente primelor două luni din an, arată bine. Undeva la jumătatea lunii mai, Institutul Naţional de Statistică (INS) va publica datele-semnal pentru evoluţia economiei României în primul sfert din 2022.

Joi, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a publicat noile aşteptări pentru evoluţia economiei României în 2022: în termeni reali, economia ar urma să crească cu 2,9%, faţă de 4,6%, cât era prognoza pe care a fost construit bugetul de stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO