Eveniment

Se adună norii de furtună: Economia germană s-a contractat peste prognozele analiştilor

Se adună norii de furtună: Economia germană s-a...

Autor: Dorin Oancea

30.01.2023, 11:57 76

Economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% în trimestrul al patrulea, comparativ cu perioada precedentă de trei luni, au arătat luni cifrele oficiale. Performanţa înregistrată de cea mai mare economie europeană a fost mai rea decât se estima.

Produsul intern brut s-a contractat pentru prima dată din primul trimestru al anului 2021, în mare parte din cauza unei scăderi a cheltuielilor de consum, care au susţinut economia în primele nouă luni ale anului 2022, a declarat Oficiul Federal de Statistică. Scăderea a urmat unei creşteri a PIB-ului de 0,5% în al treilea trimestru şi de 0,1% în al doilea trimestru.

Biroul de statistică a declarat la jumătatea lunii ianuarie, înainte de a avea datele economice complete din decembrie, că economia pare să fi stagnat în trimestrul al patrulea. Anunţul de luni l-a determinat să revizuiască cifra de creştere pe întregul an trecut la 1,8%, de la 1,9% cât a raportat iniţial.

Rata anuală a inflaţiei din Germania a scăzut de la un vârf de 10,4% în octombrie la 8,6% în decembrie, dar preţurile galopante rămân o mare problemă.

O potenţială criză de energie ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina şi a încetării livrărilor de gaze către Germania a reprezentat, de asemenea, o preocupare anul trecut. Dar autoritatea de reglementare a reţelei germane a declarat la începutul acestei luni că o penurie de gaze este "din ce în ce mai puţin probabilă" în această iarnă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO