Eveniment

Se apropie alegerile: PNL face sondaj privind alegerile europarlamentare, care va costa 7.000 euro de judeţ

Se apropie alegerile: PNL face sondaj privind alegerile...

Autor: Ana Petrescu

04.11.2018, 15:20 131

Liberalii vor face un sondaj la nivel naţional pentru a vedea cum stă PNL în rândul electoratului, costurile demersului fiind de 7.000 euro per judeţ, banii fiind plătiţi 50% de filiala judeţeană, 50% de secretariatul general al partidului, au declarat surse politice, duminică, pentru MEDIAFAX. 

Referitor la acest subiect, prim-vicepreşedintele PNL Sector 2, Viorel Cataramă, a afirmat, la un post TV, că sondajul ar costa 400.000 de euro.

"Aceste sondaje sunt foarte bune şi nu cred că există vreun partid politic care să lucreze fără sondaje politice. Aceste sondaje sunt foarte bune şi nu cred că există vreun partid politic care să lucreze fără sondaje politice. Nu banii sunt importanţi. Important e că se face un sondaj care să arate care este situaţia reală a partidului. Este real. Se face un sondaj care costă 400.000 euro şi care ajută partidul pentru viitoarele alegeri europarlamentare", a declarat Viorel Cataramă, duminică, la Antena 3.

Surse politice au declarat pentru MEDIAFAX, că decizia derulării unui sondaj a fost luată în ultima şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL din 11 octombrie, şi că cercetarea de piaţă va costa 7.000 euro de judeţ, dintre care 3.500 de euro vor fi asiguraţi de filiala judeţean, iar 3.500 de euro de secretariatul general al PNL.

Rezultatea urmează să fie prezentate, în interiorul partidului la începutul lunii decembrie. Sondajul va fi realizat în teren, nu telefonic, şi va fi derulat pe parcursul a trei săptămâni, au explicat sursele citate. Fiecare chestionar va costa 8 euro şi vor fi intervievate între 700 şi 900 de persoane din fiecare judeţ al ţării.

În ceea ce priveşte întrebările, vor fi incluşi toţi liberalii care deţin funcţii de conducere în PNL, prim-vicepreşedinţi, vicepreşedinţi, şi liderul partidului, Ludovic Orban. Vor fi întrebări şi despre candidaţii PNL la alegerile europarlamentare, respectiv Siegfried Mureşan, Vasile Blaga, Crin Antonescu sau Alina Gorghiu. Întrebările îl vor viza şi pe şeful statului, Klaus Iohannis, care a anunţat, la jumătatea lunii iunie, că va candida pentru un al doilea mandat la Cotroceni, plus alţi posibili contracandidaţi precum Călin Popescu Tăriceanu sau Dacian Cioloş.

Sondajul va conţine şi întrebări despre felul în care vede electoratul o posibilă candidatură pe liste comune la europarlamentare a USR şi Mişcarea România Împreună, formaţiunea fondată de fostul premier tehnocrat, au mai explicat sursele politice pentru MEDIAFAX. Altă întrebare standard a cercetării de piaţă va fi despre direcţia în care merge România.

Studiul de piaţă va fi coordonat de Andrei Muşetescu, care în trecut realiza sondajele fostului PDL, pe vreme când deţinea CSOP, însă la sondajul PNL vor contribui mai multe case de sondare a opiniei publice, conform surselor politice menţionate.

Candidaţii PNL înscrişi în cursa internă pentru alegerile europarlamentare din 2019 sunt foştii lideri ai partidului Alina Gorghiu, Crin Antonescu şi Vasile Blaga. Pe listă figurează şi europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO