Eveniment

Se fac primii paşi: Studiul de fezabilitate pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj a fost aprobat

Se fac primii paşi: Studiul de fezabilitate pentru...

Autor: Roxana Din

09.08.2019, 14:34 613

Studiul de fezabilitate pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj a fost aprobat, anunţă vineri Ministerul Sănătăţii. 

"Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe a avizat astăzi studiul de fezabilitate pentru construirea Spitalului Regional de Urgentţă Cluj", anunţă Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va avea 849 de paturi şi va deveni un pol de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea NV, destinat pacienţilor critici şi cazurilor complexe care necesită tehnologii şi expertiză de nivel înalt.

SRU Cluj va fi construit în comuna Floreşti, judeţul Cluj, pe un teren intravilan aflat în administrarea Ministerului Sănătăţii.

Valoarea investiţiei este de aproximativ 500 milioane euro şi se va realiza din fonduri externe nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, precum şi din alte surse constituite în limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinaţie, conform programelor de investiţii publice, precizează Ministerul Sănătăţii.

“ Este un pas important pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Următorul pas în realizarea acestui proiect este iniţierea, de către Ministerul Sănătăţii, a unei Hotărâri de Guvern privind aprobarea indicatorilor
tehnico-economici a obiectivului de investiţii. După aprobarea acestui act normativ, Ministerul Sănătăţii poate lansa procedura de achiziţie de servicii de proiectare şi constructie a SRU Cluj. În acelaţi timp, continuăm demersurile necesare pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgenţă de la Iaşi şi Craiova”, a transmis Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Pentru proiectarea, supravegherea şi construcţia spitalelor regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova, Romania va beneficia de sfaturile experţilor BEI, în urma unui acord semnat cu reprezentanţii BEI la începutul lunii iulie 2019.

Cel mai avansat proiect este SRU Iaşi, pentru care a fost realizat studiul de fezabilitate, iar prin HG nr.290/ mai 2019 au fost aprobaţă indicatorii tehnico economici. Cererea de finanţare a realizarii SRU Iaşi este în curs de pregătire, astel încât în luna septembrie urmează să fie depusă la Comisa Europeană.

Pentru Spitalul Regional Cluj Napoca a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut Acordul de Mediu şi sunt finalizaţi indicatorii tehnico-economici care vor fi aprobaşi la sfârşitul lunii august în Guvern, urmând ca în luna octombrie să fie depusă cererea de finanţare şi pentru acest spital la Comisia Europeană.

De asemenea, se estimează că pentru SRU Craiova, cererea de finanţare va fi depusă la Comisia Europeană în luna decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO