Eveniment

Se întâmplă şi la case mai mari: Catedrala Notre-Dame din Paris nu avea asigurare

Se întâmplă şi la case mai mari: Catedrala Notre-Dame...

Autor: Razvan Tupa

17.04.2019, 11:56 471

Statul francez este "auto-asigurat" pentru Catedrala Notre-Dame din Paris, respectiv monumentul nu avea asigurare şi se presupune că îşi acoperă propriile costuri, a declarat purtătorul de cuvânt al Consulatului francez din New York, citat de Market Watch.

Franţa deţine Catedrala Notre-Dame, la fel cum deţine toate clădirile religioase ridicate înainte de anul 1905, a spus Paul Gadel, purtătorul de cuvânt al Consulatului francez din New York, SUA.

Oficialul a explicat că statul francez "are sarcina întreţinerii şi renovării acestor clădiri, pe care le împrumută Bisericii cu titlu gratuit".

Cu toate acestea, este greu de crezut că statul poate să acopere costurile reparaţiilor şi restaurării catedralei, care, potrivit unei estimări făcute de Reuters, s-ar ridica în jurul sumei de 8 miliarde de dolari.

Mai multe bănci şi miliardari din Franţa au oferit sume uriaşe pentru a fi folosite în demersul de reconstrucţie. O serie de campanii de strângere de fonduri a fost iniţiată online şi, până marţi seară, se adunaseră nu mai puţin de 790 de milioane de dolari, potrivit Wall Street Journal.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis, marţi seară, că zonele afectate de incendiu din Catedrala Notre-Dame vor fi reconstruite în cinci ani.

Specialiştii în asigurări citaţi de MarketWatch susţin că ar putea să dureze şi două decenii până când catedrala va reveni la starea în care a fost cunoscută.

În acelaşi timp, obiectele de artă din interiorul Catedralei Notre-Dame ar fi trebuit să fie asigurate de Arhiepiscopia din Paris, dar instituţia religioasă încă nu a confirmat dacă are un asemenea contract. O problemă ar putea ţine şi de faptul că este imposibil de estimat valoarea multor lucrări de artă şi relicve religioase, motiv pentru care este dificil ca acestea să facă obiectul unui act de asigurare.

Incendiul produs luni seară la Catedrala Notre-Dame a fost cel mai probabil rezultatul unui accident, neexistând probe că ar fi fost provocat intenţionat, a declarat, marţi, procurorul oraşului Paris, Remy Heitz, care a adăugat că 50 de oameni lucrează la o anchetă "lungă" şi "complexă" privind cauzele dezastrului.

Brigada de pompieri din Paris a anunţat, marţi, că incendiul de la Catedrala Notre-Dame a fost stins, după nouă ore. Incendiul a izbucnit luni, la 18.50 (ora locală) şi 400 de pompieri s-au ocupat de stingerea flăcărilor.

Comandantul Brigadei de Pompieri a Parisului, Jean-Claude Gallet, a declarat că a fost salvată în întregime structura edificiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO