Eveniment

Se poate întâmpla inimaginabilul, adică ieşirea unei ţări din zona euro? Tensiunea din Grecia loveşte direct în bursă şi cursul de schimb leu/euro

Se poate întâmpla inimaginabilul, adică ieşirea unei ţări din zona euro? Tensiunea din Grecia loveşte direct în bursă şi cursul de schimb leu/euro

Autor: Iulian Anghel

15.05.2012, 00:08 3284

Bursa românească a scăzut cu 4% ieri, iar leul a atins un minim istoric, până la 4,4373 lei/euro, pe fondul incertitudinilor de pe pie­ţele financiare externe ca urmare a po­ziţiei din ce în ce mai slabe a Greciei.

Tot mai mulţi analişti iau inimaginabilul în calcul, adică ieşirea Greciei din zona euro, după ce o serie de oficiali ger­mani şi chiar ai băncilor centrale ale unor ţări din zona euro au evocat aceas­tă posibilitate. Pe de altă parte, sunt şi avertismente că un asemenea scenariu de izolare a Greciei va fi nu numai o catastrofă pentru ţara din Balcani, dar şi un şoc mai puternic chiar decât căderea Lehman Brothers pentru zona euro.

În apropierea reuniunii Eurogrup (miniştrii de finanţe ai zonei euro), de aseară, presiunile asupra Atenei pentru a găsi o soluţie la criza politică s-au înteţit şi nu în sensul dorit de Atena, ci în acela descris mai sus: moneda unică poate merge înainte şi fără Grecia dacă aceasta nu-şi respectă angajamentele.

În România, premierul Victor Ponta a discutat cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu despre noul maxim istoric al euro şi i-a transmis că Guvernul este pregătit să ia toate măsurile necesare pentru orice fel de problemă care poate apărea pe plan european.

Nicolae Cinteză, şe­ful Supravegherii din BNR: Solvabilitatea băncilor cu capital elen din România este foarte solidă, iar băncile-mamă şi-au ono­rat constant an­­ga­jamen­tul şi au linii de finanţare deschise în favoarea filialelor locale, linii con­fir­mate şi de autoritatea de su­pra­­veghere din Grecia.

Cele mai importante patru bănci din Grecia - National Bank of Greece, Alpha, Eurobank şi Piraeus - controlau 12,5% din activele sistemului bancar local şi aveau depozite ale clienţilor români de 4,7 mld. euro. În prezent, România dispune de cadrul legal pe baza căruia BNR poate interveni în situaţii-limită pentru asigurarea continuităţii activită­ţilor unei bănci sistemice prin preluarea ope­ra­ţiunilor acesteia de către o bancă-punte special în­fiin­ţată în acest scop.

Agitaţia de pe marile pie­ţe financiare s-a reflectat imediat în pri­mele de risc şi astfel CDS-ul României (pre­ţul asi­­gurării contra riscului de default) a sărit pragul de 400 de puncte de bază (4%), fiind cu aproape 100 de puncte mai mare decât în urmă cu o lună. Acest parametru utilizat de multe ori în calculul costului de finanţare externă se do­vedeşte extrem de sensibil la astfel de episoade. CDS-ul României nu a mai fost atât de ridicat de la începutul anului, pentru ca în martie să coboare pentru scurt timp sub 300 de puncte.

Scumpirea finanţării externe pentru România ar putea fi principala consecinţă a unui eventual derapaj necontrolat al Greciei. Ministerul Finanţelor şi-a asigurat însă în prima parte a anului o poziţie relativ confortabilă, necesarul de finanţare a deficitului bugetar proiectat pe 2012 fiind deja acoperit. De asemenea, a fost constuit un stoc de lichiditate care poate susţine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO