Eveniment

Se pregătesc noi taxe? Cu un minus de venituri de 6 mld. lei, guvernul face rectificare bugetară pozitivă

Se pregătesc noi taxe?  Cu un minus de venituri de 6...

Autor: Iulian Anghel

08.09.2017, 00:04 2246

Ministerul de Finanţe a anunţat că prima rectificare din acest an va fi pozitivă. Economiştii spun însă că „logic vorbind”, rectificarea trebuie să fie negativă pentru că veniturile bugetului general consolidat sunt sub cele estimate la construcţia bugetului.

„Veniturile bugetului general consolidat, la şase luni, sunt cu 5,1 miliarde de lei sub cele programate. Din informaţiile pe care le avem şi dacă nu sunt luate alte decizii care să majoreze veniturile (precum majorarea taxelor – n.red.) în a doua parte a anului, rectificarea ar trebui să consemneze ajustarea veniturilor şi a cheltuielilor la ceea ce există. Nu ştiu ce va propune guvernul şi nici ce măsuri va anunţa o dată cu rectificarea, dar, după datele de azi, rectificarea ar trebui să fie negativă”, comentează Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank şi preşedinte al Consiliului Fiscal.

Bugetul general consolidat pe 2017 este constuit pe o creştere de venituri de 14% faţă de 2016. La şapte luni, creşterea este de doar 9%. Din programarea de creştere a veniturilor bugetul ar trebui să încaseze anul acesta 31 de miliarde de lei, dar la şapte luni nu a încasat în plus decât 11,6 mld. lei.

Prin urmare, se vede că veniturile bugetului, în ciuda creşterii cu 9% înregistrată la şapte luni, sunt cu mult sub cifrele pe care a fost constuit bugetul pe 2017.

Tehnic, o rectificare pozitivă poate fi făcută. Pot fi avansate scenarii care acum nu sunt susţinute de cifre sau pot fi anunţate noi taxe care să conducă la majorarea vaniturilor.

Poate fi invocată, de pildă, o creştere economică peste cea de 5,2% pe care este construit bugetul şi atunci, automat, estimarea de venituri este mai mare, iar guvernul face o rectificare potrivit noilor preveziuni de venituri. Dar, într-un astfel de scenariu, nu am avea de-a face decât cu o ajustare amânată. „Este posibil ca avansul economiei să fie peste 5,2%. Dar: când nu ai veniturile aşteptate la o creştere economică de 5,2%, cum vei obţine mai multe venituri doar modificând în sus ţinta de creştere economică?” – se întreabă Ionuţ Dumitru.

La şapte luni, veniturile de 141 de miliarde de lei ale bugetului general consolidat sunt cu 9% peste cele din perioada similară a anului trecut, dar sunt cu cel puţin 6 miliarde de lei sub cele programamate, având în vedere că bugetul pe 2017 este construit pe o creştere de venituri de 14%.

Încasările din TVA sunt, la şapte luni, cu 4,6% mai mici, an/an, cele din accize cu 5,8% mai mici, cele din impozitul pe profit cu 4,4%. Venituri în creştere sunt la impozitul pe salarii şi venit (10,8%) şi la contribuţii de asigurări (16,4%), având în vedere majorările salariale. Dar salariile la stat au crescut cu 15%, iar veniturile din această sursă cu 10,8%, ceea ce arată că şi aici încasările sunt sub ceea ce ar fi trebuit să fie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO