Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, şi un apropiat al PSD (a fost ministrul Finanţelor în cabinetul Văcăroiu - 1992-1996 - şi ministrul Finanţelor şi vicepremier în cabinetul Ponta 1 - mai 2012 - decembrie 2012), spune că este vremea revizuirii sistemului fiscal, respectiv introducerea unei impozitări progresive pe veniturile persoanelor fizice şi a proprietăţilor deţinute de aceştia.
Într-o discurs ţinut la ASE luni, cu ocazia primirii premiului ”Cercetătorul ştiinţific al anului 2018”, el a criticat capitalismul autohton, de după 1990, susţinând că lipsesc 34 de miliarde de euro din capitalul firmelor: ”avem firme falimentare cu patroni bogaţi”.
„De aceea, considerăm că actualul edificiu economico-social necesită o corecţie. După restituirea averii statului şi a unor cetăţeni oneşti, în viitor este nevoie de mai multă redistribuire aplicată cu transparenţă. În scopul asigurării unei baze solide pentru furnizarea bunurilor şi serviciilor publice, în opinia noastră este necesară revizuirea sistemului fiscal, îndeosebi cel privind persoanele fizice cu accent pe impozitarea progresivă a veniturilor şi proprietăţilor pentru a surprinde mutaţiile substanţiale în distriburiea acestora pe parcursul a 30 de ani“, a mai spus Georgescu.
Florin Georgescu este recunoscut ca fiind un critic al capitalismului autohton, unde patronii au făcut bani fără să aibă bani şi fără să îşi plătească datoriile, fie la stat, fie la bănci, fie la alţi creditori.
De asemenea, el a fost un critic al cotei unice, susţinând de-a lungul anilor impozitarea progresivă.
După ce a fost ministrul Finanţelor în guvernul Văcăroiu, el a fost apoi parlamentar PSD, iar după ce PSD a revenit la guvernare în 2000, a devenit preşedinte al Consiliului de Administraţie al BCR, care preluase activele bune de la Bancorex, iar apoi a devenit prim-viceguvernator al BNR în 2004. În prezent este la al treilea mandat la BNR.
El a fost unul dintre apropiaţii lui Ion Iliescu, făcând parte din ”garda veche” a PSD.
În prezent, impozitul pe venit în România este 10%.