„Această măsură nu corespunde recomandărilor generale ale Comisiei privind politicile fiscale, domeniu în care noi recomandăm să ridicăm povara impozitării de pe muncă, în special de pe forţa de muncă slab plătită, către alte baze de taxare care afectează în mai mică măsură creşterea economică şi, inclusiv, consumul“, a spus vicepreşedintele Comisiei.
Observaţia sa este esenţială în orice discuţie privind taxele, dar, mai ales într-o ţară ca România, ea devine fundamentală. În România majoritatea covârşitoare a salariilor sunt forte mici.
Sunt peste 1,3 milioane de salarii brute sub salariul minim pe economiem de 975 de lei sunt aproape 2,5 milioane de salarii între salariul minim şi salariul brut pe economie (2.400 de lei) şi sunt doar 143.000 de salarii brute aflate între 7.700 de lei şi 10.000 de lei şi doar 43.000 de salarii de peste 10.000 de lei brut (2.200 de euro).
În aceeaşi vreme, taxarea muncii este la una dintre cele mai înalte rate din UE – era la peste 44% înainte de reducerea cu cinci puncte a CAS, din toamna trecută –, iar nivelul ridicat de taxare este unul dintre motivele pentru care salariile rămân jos.
Nu ar fi fost mai bine să scadă fiscaliatea pe muncă astfel întât salariile să crească, oamenii să vadă mai mulţi bani în buzunar şi apoi să decidă ei ce cumpără, decât să scadă TVA? Aceasta este logica Comisiei: oamenii să aibă mai mulţi bani şi ei să decidă ce cumpără, nu ce le spun guvernele prin reducerea unor anumite taxe. „Este o filosofie cât se poate de bună. Când te numeşti guvern de stânga şi reduci taxele, le reduci în primul rând pe cele pe muncă. Acest lucru lasă mai mulţi bani în buzunarul oamenilor şi în buzunarul companiilor şi decid ei cum cheltuiesc aceşti bani. Când reduce TVA, cei care se bucură mai mult sunt tot cei cu mai mulţi bani, nu cei cu mai puţini bani“, comentează economistul Dragoş Cabat. Este adevărat, adaugă el, guvernul va reduce TVA la alimente şi cei cu venituri mici par a fi avantajaţi, dar, aşa stând lucrurile, este avantajată o singură industrie, cea agroalimentară. Cu alte cuvinte: ori reduci TVA la tot ce este supus acestei taxe, ori reduci CAS. Iar reducerea CAS ar stimula şi productivitatea pentru că cine munceşte mai mult va avea mai mulţi bani.
Pentru o scădere a CAS înaintea TVA se pronunţă şi economistul Ionuţ Dumitru, însă nu toţi specialiştii îmbrăţişează o astfel de linie. Potrivit economistului Laurian Lungu, dacă vrei să stimulezi consumul care să impulsioneze creşterea economică, reducerea TVA este măsura cea mai potrivită.
Pentru Lungu este explicabil că vor fi obiecţii faţă de scăderea taxelor în unele din ţările UE pentru că acest lucru poate crea un dezavantaj competitiv altora. „În materie de fiscalitate nu există o politică comună. Prin urmare, fiecare îşi caută propria-i cale ca să se dezvolte. Lucrul de care este nevoie este o politică coerentă. În România este loc de relaxare fiscală şi pe taxarea indirectă şi pe muncă, dar lucrurile trebuie făcute gradual. Dacă ai observat că consumul se dezgheaţă, trebuie să-l stimulezi pentru că astfel impulsionezi creşterea economică care aduce mai multă bunăstare. Din acest punct de vedere este bine să se reducă mai întâi TVA.“