Eveniment

Se schimbă ceva? Cum afectează modificările aduse Codului penal cazurile precum cel al criminalului de la Caracal

Se schimbă ceva? Cum afectează modificările aduse...

Autor: Alexandru Costea

29.07.2019, 10:11 313

Modificările aduse Codului penal ar putea uşura pedepsele pentru cei precum autorul crimelor de la Caracal. Funcţionarii publici care nu îşi îndeplinesc îndatoririle de serviciu, precum intervenţia în astfel de cazuri, ar putea scăpa de pedeapsă dacă CCR respinge sesizările pe Codurile penale.

Printre modificările notabile aduse Codului Penal se numără şi eliminarea articolului despre neglijenţa în serviciu, care prevede: "Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă".

Eliminarea articolului ar putea împiedica pedepsirea funcţionarilor publici din autorităţile care intervin defectuos în astfel de cazuri.

De asemenea, o altă modificare controversată este diminuarea termenelor de prescripţie a faptelor de la 10 ani, cât este în prezent, la 8 ani pentru infracţiunile pedepsite cu închisoarea între 10 şi 20 de ani şi totodată de la 8 ani, cât este în prezent, la 6 ani pentru infracţiunile pedepsite cu închisoarea între 5 şi 10 ani.

În cazul în care Gheorghe Dincă, autorul crimelor de la Caracal, este condamnat la închisoare mai puţin de 10 ani, acesta ar putea fi eliberat condiţionat după executarea a cel puţin o treime din durata pedepsei, iar în cazul pedepsei de peste 10 ani acesta ar putea fi eliberat dacă execută cel puţin jumătate din pedeapsă.

Curtea Constituţională va dezbate, luni, obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de PNL - USR şi de preşedintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

Judecătorii CCR au amânat de şapte ori dezbaterea şi pronunţarea pe sesizările de neconstituţionalitate referitoare la codurile penale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO