Eveniment

Se termină banii de la UE pentru IMM-urile care vor până la 250.000 de euro pentru investiţii

08.08.2010, 23:48 79

IMM-urile care vor să obţină fonduri euro­pene de până la250.000 de euro pentru achi­zi­ţionarea de echipamente, utilaje saucon­struc­ţia, extinderea unei hale de producţie tre­buie să segrăbească să depună proiecte în ca­drul celui de-al treilea apel pecare Minis­te­rul Economie îl va lansa pe şase septembrie.

Peste 300 mil. lei (71 mil. euro), cât re­pre­zintă bugetul rămasîn cadrul Progra­mu­lui Operaţional Sectorial CreştereaCom­pe­ti­tivităţii Economice (POS CCE), "Sprijin fi­nanciar depână la 1.075.000 de lei acordat pentru investiţii pentruîntreprin­derile mici şi mijlocii", va fi pus la dispoziţiafirmelor începând cu această dată. "Luni (astăzi - n.r.) va fiafişat pe site-ul Ministerului Economiei noul ghid alsoli­ci­tantului. IMM-urile vor putea să-şi înscrie onlineproiectele începând cu 6 septembrie pen­tru a obţine sprijinfinanciar de până la 1.075.000 de lei", a spus Claudiu ConstantinStafie, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei.

Conform calendarului orientativ de lan­sări de proiecte postat pesite-ul Auto­rităţii pentru Coordonarea InstrumentelorStruc­tu­rale (ACIS) la începutul acestui an, noul apel de proiectetrebuia lansat în luna mai, însă reprezentanţii ministeruluiexplică aceas­tă întârziere prin faptul că a fost nevoie să sefinalizeze evaluarea celor 650 de pro­iecte, care au solicitatfinanţarea europeană de 523 mil. lei (127 mil. euro) şi care aufost de­puse anul trecut în cadrul acestei operaţiuni.

"Nu se poate lansa un nou apel de pro­iecte dacă nu este finalizatăevaluarea pro­iec­telor depuse în apelul anterior. Am pri­mitatunci 650 de proiecte, bugetul alocat fiind de 100 mil. euro",spune Cătălina Meli­ţă, directorul general al Autorităţii deMa­nage­ment a POSCCE (AMPOSCCE). Dintre acestea au fost aprobatepână în pre­zent aproape 450 de proiecte, cu o va­loare de 375 mil.lei (90 mil. euro). Cel de-al doilea apel de proiecte a fost lansatanul tre­cut la începutul lunii iunie, iar cererile de fi­nanţares-au primit până în octombrie. Prac­tic firmele care au solicitatfonduri euro­pene de până la 250.000 de euro au aşteptat eva­luareaproiectelor aproape un an de zile, faţă de maxim 120 de zilelucrătoare, cât ar tre­bui să dureze în mod normal, conformcon­tractului de finanţare.

"Evaluarea pro­iec­telor a fost realizată de către organismulin­ter­mediar al AMPOSCCE. Pentru eva­luarea celor 650 de proiecte,care presupun un volum mare de muncă, au lucrat iniţial 19per­soane, iar după reorganizare şi redis­tri­buire au rămas zeceoameni", explică reprezentanţii organismului intermediar. Tot înacest an vor fi puşi la bătaie şi ultimii bani pentru firmele carevor să obţină între 250.000 şi 1,5 mil. euro pentru investiţii,bugetul rămas fiind de 45 mil. euro, un nou apel de proiecte fiindestimat a se lansa în ultimul trimestru din acest an. Alocarea dela UE pentru investiţiile IMM-urilor şi ale întreprinderilor mari(cu peste 250 de angajaţi sau cifre de afaceri nete de peste 50mil. euro - n.r.) până în 2013 este de 550 mil. euro. Firmele arputea be­ne­ficia de noi sume anul viitor, când se va face orealocare a banilor de la UE dinspre axele un­de nu au fostutilizaţi către cele unde soli­citările sunt ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO