Eveniment

Se vor transforma microintreprinderile si in companii offshore? Cum comentati?

03.02.2010, 23:09 241

Una din cinci microintreprinderi care platea anul trecut impozitpe venit se va transforma in PFA, arata estimarile companiei decontabilitate, consultanta fiscala si audit R&M Audit. Restulpot opta intre plata impozitului pe profit, transformarea inoffshore sau, daca nu reusesc sa supravietuiasca, pentru intrareain faliment.

Pana anul acesta, microintreprinderile beneficiau de un regimprivilegiat de impozitare, care le permitea sa opteze intre plataimpozitului pe profit (16%) si cea a impozitului pe venit (3% in2009). De la inceputul anului s-a trecut la impozitarea exclusiva aprofitului pentru microintreprinderi.

"Pentru aproximativ 45-50% dintre firme acest plus pe caretrebuie sa il plateasca statului va insemna cel mai probabilfalimentul, acestea neavand o marja de profit care sa acoperediferenta intr-un an atat de greu precum cel in curs", sustineMirela Serban, managing partner in cadrul firmei de contabilitate,consultanta fiscala si audit R&M Audit. Estimarile facute decompanie se bazeaza pe marjele de profit ale microintreprinderilor,corelate cu cifrele de afaceri si au luat in calcul evolutiilemacroeconomice de anul trecut, previziunile pe anul in curs privindcuantumurile de taxe si impozite, cheltuielile cu personalul siscumpirile care se previzioneaza pe anumite segmente de piata.

Intre 1.000 si 4.000 de euro, costul intretinerii unuioffshore

"Pana in prezent companiile offshore au fost luate in calcul siasociate public cu precadere cu afacerile de mari dimensiuni, ceeace nu corespundea intocmai realitatii, intrucat suficiente IMM-uriau apelat deja la aceasta strategie; marirea impozitelor si,respectiv, costurile in scadere privind infiin tarea sifunctionarea unui offshore vor conduce insa la cresterea numaruluide companii care vor apela la astfel de alternative fiscale",explica Serban.

Un sfert din microintreprinderile care plateau anul trecutimpozit pe profit vor incepe sa plateasca de anul acesta impozit pevenit, potrivit estimarilor R&M Audit.

"Restul firmelor vor lua in calcul varianta functionarii sub«umbrela» unui offshore, avand in vedere costurile din ce in ce maireduse si variantele de functionare din ce in ce mai simple careapar in acest sens", explica Serban.

Costurile anuale de intretinere a unui offshore variaza de laaproximativ 1.000-1.800 de euro pana la 3-4.000 de euro si depindde tara in care pot fi infiintate, in functie de tipul deactivitate desfasurata, legislatie, acorduri internationale,potrivit reprezentantilor R&M Audit.

"In cadrul unei societati ale carei activitate si profituri suntgenerate exclusiv pe teritoriul Romaniei, un offshore devine ingeneral rentabil de la un profit impozabil de minim 20.000 deeuro", mai spune Serban.

Efortul de a trece offshore e mult prea mare pentrumicii intreprinzatori

Varianta offshore, a inregistrarii firmei intr-o taraconsiderata "paradis de impozit", este putin probabila pentrumicile intreprinderi romanesti, spun unii experti.

"Costurile pentru offshore sunt mult prea mari pentrumicrointreprinderi si de aceea nu cred ca vor apela la aceastavarianta. Aceste tipuri de companii se infiinteaza la afaceri demilioane de euro, nu la cateva zeci sau sute de mii de euro, cataveau microintreprinderile care plateau impozit pe venit anultrecut", sustine Karina Nicolau, managing partner in cadrul firmeiKG audit & accounting.

Ea a precizat ca, pe langa taxele de infiintare pe care lepresupune un offshore, mai trebuie platite si comisioanele pentruavocati, iar firma trebuie sa faca lunar raportari cu privire laactivitatile pe care le deruleaza. Nicolau crede camicrointreprinderile se vor transforma in PFA-uri pana cand se vaintroduce plata CAS si pentru aceste forme.

"E mult prea mare efortul pentru un offshore raportat la sumelecare se rulau prin mcirointreprinderi. Nu merita sa platesti 4.000de euro pe an la venituri de 40.000 de euro", explica Nicolau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO