Eveniment

Seceta din toamnă şi deprecierea leului au dus inflaţia la 3,8% în noiembrie

Seceta din toamnă şi deprecierea leului au dus...

Autor: Răzvan Botea

12.12.2019, 00:06 869

Preţurile mărfurilor alimentare au urcat în noiembrie cu 4,9% an la an, ale mărfurilor nealimentare cu 2,8%, iar serviciile s-au scumpit cu 4,2%. Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Evoluţia se datorează producţiei  agricole slabe şi deprecierii leului.

Preţurile de consum au urcat în noiembrie 2019 cu 3,8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut după ce în octombrie dinamica anuală a inflaţiei se domolise la 3,4%. Mărfurile alimentare au înregistrat cel mai mare avans al preţurilor în ritm anual, de 4,9%. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 2,8%, în timp ce preţul serviciilor s-a majorat cu 4,2%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Economiştii Băncii Transilvania pun evoluţia ratei anuale a inflaţiei pe seama diminuării producţiei agricole şi a deprecierii monedei naţionale. Creşterea consumului privat în zona de alimente ca urmare a majorării veniturilor nu poate fi acoperită de producţia internă şi se stimuleză creşterea importurilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO