• Leu / EUR4.9250
  • Leu / GBP5.7274
  • Leu / USD4.7278
Eveniment

Seceta face ravagii: Zeci de mii de hectare de culturi agricole din judeţul Timiş, afectate de secetă

Seceta face ravagii: Zeci de mii de hectare de culturi agricole din judeţul Timiş, afectate de secetă

Autor: Adina Oşan, De La Dan Lungu Si Liliana Iedu

12.08.2015, 14:56 645

Specialistul în agricultură de la Consiliul Judeţean (CJ) Timiş, Nicolae Oprea, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că zeci de mii de hectare de teren din judeţul Timiş sunt afectate de seceta din această vară, fiind vorba, în special, despre culturi de porumb, floarea soarelui şi soia.

"Încă nu se ştie exact suprafaţa de teren afectată de secetă, dar estimăm că este vorba de zeci de mii de hectare cultivate cu floarea soarelui, cu porumb şi cu soia. Angajaţi ai primăriilor din judeţ, alături de specialişti de la Camera Agricolă, culeg datele de pe teren, întocmesc procese verbale, iar către sfârşitul acestei luni vom putea face o primă evaluare a suprafeţei de teren afectată de secetă în Timiş. Sunt suprafeţe întinse afectate în totalitate acolo unde, porumbul de exemplu, nu a legat sau a legat parţial sau incomplet. O asftel de secetă, aşa cum e acum, de la începutul verii, însoţită de arşiţă, nu a mai fost în ultimii trei-patru ani", a declarat Nicolae Oprea.

Nicolae Oprea a mai spus că datele culese de pe teren vor fi transmise Ministerului Agriculturii în speranţa că agricultorii vor primi ajutoare de stat pentru culturile afectate de secetă.

Potrivit sursei citate, cele mai afectate de secetă sunt zonele din sudul şi sud-estul judeţului Timiş.

Oprea susţine că, în urma secetei, din toamnă produsele se vor scumpi şi, mai mult decât atât, vor fi foarte puţine legume şi fructe autohtone în pieţe.

"Se vor scumpi alimentele de la seceta extremă. Cei care recoltează porumb vor ridica preţul. De asemenea, la furaje va fi o problemă, pentru că cei care cresc animale nu au furaje. Şi preţurile la floarea soarelui vor creşte, cu siguranţă. Vor fi creşteri de preţuri şi la legume şi fructe deoarece şi acestea sunt afectate de secetă. Produsele autohtone vor fi foarte puţine pe piaţă, în toamnă, astfel că cel mai probabil ne vom baza pe ce importăm", a mai spus Nicolae Oprea.

Temperaturile din această vară în judeţul Timiş au depăşit frecvent 35 de grade Celsius, astfel încât au fost emise numeroase avertizări cod galben şi portocaliu de caniculă în zonă.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9250
Diferență: -0,1197
Ieri: 4.9309
Azi: 4.7278
Diferență: -0,2363
Ieri: 4.7390
Azi: 5.7274
Diferență: -0,2421
Ieri: 5.7413
Azi: 5.0120
Diferență: -0,2706
Ieri: 5.0256